Transvestiitti paljastaa: Näin ihmiset suhtautuvat naiseksi pukeutuneeseen mieheen

Miten transvestiitteihin suhtaudutaan? Naisten vaatteisiin pukeutuva mies kertoo.

Naisten vaatteissa viihtyvä Niina* kertoo, että ihmisten asenteet hänen pukeutumistaan kohtaan ovat olleet melko positiivisia.

– Olen itse kohdannut erittäin hyvää suhtautumista. Vain vähän on tullut sen tyyppistä kommenttia, et miksi tuota pitää nyt tehdä.

– Enemmänkin on sanottu että wau, kun sulla on rohkeutta, ja että voi kun itsekin uskaltaisi enemmän, Niina sanoo.

Kehuja rohkeudestaan Niina on saanut sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat vieläkin kaapissa, mutta myös sellaisilta, jotka ajattelevat että se on muuten vain niin hienoa, että on rohkea.

Usein suuren massan mielipide saattaa vaikuttaa ihmisiin, eikä uskalleta ajatella eri lailla kuin muut - ainakaan sitä ei uskalleta sanoa ääneen.

– Ihmiset ovat vähän sellaisia, että vaikka itse hyväksyisivät transvestiitteja, niin he luulevat, että muut eivät hyväksy ja siksi pitää olla sitten muka samaa mieltä muiden kanssa.

– Suomessa vallitsevat vielä nämä perinteiset sukupuolinormit, Niina tuumaa.

Niinan mukaan miesten asenteet transvestiitteja kohtaan ovat useammin negatiivisempia, yleensä naisten on jostain syystä helpompi hyväksyä heidät.

– Uskon, että mitä parempi itsetunto ihmisellä on, sitä paremmin ihminen hyväksyy erilaiset ihmiset.

Niiltä, joilta tulee huonoja kommentteja, eivät ole itse sisimmässään tasapainoisia.

– Ne miehet, joilla ei ole mitään tätä vastaan, ovat niitä kovimpia miehiä. He ovat sinut itsensä kanssa.

Niina on huomannut, että lapset ovat niitä, jotka eivät reagoi hänen pukeutumiseensa kummemmin ollenkaan. Aikuiset ovat sitten niitä, jotka myöhemmin aiheuttavat lapsille ennakkoluuloja.

– Lapset eivät oikeastaan hämmenny mistään itse, mutta ne hämmentyvät siitä, jos omat vanhemmat tai muut aikuiset sanovat, että tuo on nyt vähä hassu mies.

– Minulla on yksi hyvä esimerkki: Olimme vaimoni kanssa lomalla eräässä ravintolassa Etelä-Suomessa ja siellä pieni, noin 3-4-vuotias poika oli leikkimässä lähettyvillämme. Hän näki pöydässämme kaksi naista, mutta minun ääneni ei täsmännyt ulkonäkööni. Hän tulikin kysymään pian, että "Oletko sinä poika?". Vastasin, että olen ja se oli oikea vastaus. Poika lähti luotamme kuin ei olisi ollut moksiskaan, Niina kertoo.

Erilaisuus kiinnittää aina huomion

Niina uskoo, että aina kun ei pukeudu "normien" mukaan, saa enemmän huomiota.

– Jonkun oma juttu on hevariparta ja pitkä tukka ja uskaltaa olla sen kanssa. Tämä taas on minun juttuni. Luulen, että jossain mies, joka kulkee irokeesi päässä, tai vaikkapa punkkari, saa helpommin huomiota kuin mies, joka kulkee mekko päällä, Niina tuumaa.

Suuremmissa kaupungeissa erikoisuuksia ei niinkään huomioida.

– Mitä suurempi paikkakunta, sitä vähemmän kerää katseita. Isoissa kaupungeissa on esimerkiksi enemmän baareja ja vaihtoehtoja minne mennä, pienellä paikkakunnalla taas ei, Niina kertoo.

Pienemmissä kaupungeissa kaikki tuntevat kaikki ja elämä voi olla ahdistavaa suurennuslasin alla.

– Mutta sekin riippuu ihmisestä. Joku voi saada pukeutumisellaan kylähullun maineen, mutta ei se välttämättä haittaa, se voi olla vain piristävää!

*) haastateltavan nimi muutettu

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat