Tiesitkö tätä deodorantista? Väitteitä vastustuskyvyn kehittymisestä

Mitä tiedät deodorantista tai antiperspirantista, jota levität kainaloihisi joka päivä? Jotkut väittävät, että käytettävää tuotemerkkiä pitäisi vaihtaa mahdollisen vastustuskyvyn kehittymisen takia puolen vuoden välein ja että oman luontaishajunsa väkevyyden voisi päätellä korvavaikusta.

Kehon hajujen peittäminen ei moderni ilmiö

The New York Timesin mukaan jo muinaiset egyptiläiset kävivät tuoksukylvyissä ja lisäsivät hajusteita kainaloihinsa. Tiettävästi ensimmäinen tavaramerkitty deodorantti tuli markkinoille vuonna 1888 ja oli nimeltään Mum. Ensimmäinen antiperspirantti nimeltään Everdry seurasi 15 vuotta myöhemmin.

Deodorantti tappaa bakteereita

Hiki itsessään on luontaisesti lähes hajutonta. Se alkaa haista, kun ihossa elävät bakteerit hajottavat hien valkuaisaineita. Deodoranttien antibakteeriset aineet estävät hajun muodostumisen, antiperspirantti puolestaan estää suoraan hikoilua.

Antiperspirantit eivät lopeta hikoilemista kokonaan

Antiperspiranttien sisältämät alumiinisuolat tukkivat hikirauhasia. Jotta yritys saisi mainostaa etiketeissä "koko päivän kestävää suojaa", tuotteen on ainakin Yhdysvalloissa FDA:n eli maan elintarvike- ja lääkeviraston mukaan vähennettävä hikoilua 20 prosentilla. "Ekstravoimakkaaksi" mainostetun antiperspirantin on vähennettävä hikoilua 30 prosentilla.

Antiperspirantille voi tulla immuuniksi?

Huffington Postin haastattelema lääkäri Heather Woolery-Lloyd tietää monia potilaita, jotka ovat kertoneet antiperspirantin toimineen jonkin aikaa ja lakanneen sitten vaikuttamasta. Woolery-Lloyd arvelee ilmiön saattavan johtua siitä, että ihmiskeho sopeutuu antiperspiranttiin ja löytää keinon avata tukkeutuneet hikirauhaset. Tieteellisiä todisteita tälle ei ole.

Toinen vaihtoehto on, että keho alkaa liikahikoilla muualla sijaitsevista hikirauhasista, kuten käsistä tai nivusista, "kompensoidakseen" tilannetta. Menshealth.com-sivustolla lääkäri Han Lee suosittelee vaihtamaan deodoranttimerkkiä kuuden kuukauden välein vastustuskyvyn kehittymisen estämiseksi.

Sukupuolella ei väliä

Vaikka naisilla on enemmän hikirauhasia kuin miehillä, miesten rauhaset tuottavat enemmän hikeä. Erikseen miehille ja naisille suunnatut deodorantit ovat silti tuskin muuta kuin markkinointikeino. Sekä miehille että naisille suunnatuissa deodoranteissa voi olla sama vaikuttava aine. Vain tuotteen pakkaus ja tuoksu eroavat toisistaan.

Kaikki eivät tarvitse deodoranttia – korvavaikku kertoo?

Esquiren mukaan useimmat ihmiset eivät haise ilman deodoranttia niin pahalta kuin kuvittelevat. Osa ihmisistä ei haise lainkaan. Väitetään, että omasta luontaistuoksusta voi saada vinkkiä tutkimalla korvavaikkuansa. Valkoinen ja mureneva vaikku tarkoittaa, että deodorantista voisi ehkä luopua, tumma ja tahmainen vaikku kertoo päinvastaista. Livesciencen mukaan kuivaa korvavahaa tuottavilla ihmisillä ei ole kainaloissaan kemikaalia, joka ruokkii hajua aiheuttavia bakteereja.

Keltaisten tahrojen syytä ei tunneta

Miksi antiperspirantit jättävät vaatteisiin keltaisia tahroja? Vallitseva teoria on, että niiden alumiinipohjaiset aineet reagoivat jollakin tavalla hien, ihon, vaatteiden, pyykinpesuaineen tai kaikkien näiden kanssa. Perimmäinen syy on silti tuntematon. Ainoa tapa välttyä tahralta on olla käyttämättä alumiinipohjaisia antiperspirantteja.

Voit tehdä oman deodorantin

Jotkin kasviöljyt ja -uutteet sisältävät antibakteerisia ainesosia, joten oman deodorantin teko on teoriassa varsin helppoa. Täysin luonnollisten deodoranttien tehosta tunnutaan kuitenkin olevan montaa mieltä. Täysin luonnollista antiperspiranttia ei edes ole olemassa, vaan sellaisia voivat olla vain hajuja tukkivat deodorantit.

Lähteet: Huffingtonpost.com, Terveyskirjasto.fi, Terveydeksi.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat