Tässä on todellinen teräsvaari: 82-vuotias Hans on huimapäinen uimahyppääjä

Hans Leidenius on 82-vuotias vetreä ja virkeä uimahyppääjä, jolla ei ole aiettakaan jättää rakasta työtään lasten uimaopettajana. Kansainvälisissä uimahyppykisoissa Hans on ollut omaa luokkaansa.

Kirkkonummelainen Hans Leidenius on oikea teräsvaari. Hans valmentaa lapsille uintia ja uintihyppyä ja hyppii itsekin altaisiin MM-tasolla. Lopettamisen merkkejä ei näy, vaikka ikää urheilijalla on jo kunnioitettavat 82 vuotta.

Uimahyppääjä Hansista sukeutui sattumalta vasta vanhoilla päivillään. Kirkkonummen uimahalliin valmistui hyppytelineitä, mutta osaava uimahypyn opettajaa ei löytynyt.

– Jonkun piti opettaa uimahyppyä. Kun en saanut valmentajaa Kirkkonummelle, piti aloittaa itse. Jos aikoo jotain opettaa, pitää ensin itse oppia, Hans toteaa.

Hans on uinut lapsesta asti. Lapsuudessaan hän pulikoi saaristossa merivesissä, joiden jälkeen järvivesi tuntui turhankin lämpimältä. Omien lastensa myötä Hans innostui 1970-luvulla valmentamisesta, sillä hän havaitsi, että isossa ryhmässä, jossa on muitakin mukana, lapset tottelevat paremmin. Jalkapallojoukkuetta kaitsettuaan Hans ajautui uimaopettajaksi.

Työ lasten parissa johti uintiseuran perustamiseen. Valmentamisen sijaan Hans puhuu neuvomisesta ja auttamisesta, ja hän vetää tunteja edelleen kahdesti viikossa.

Näin 82-vuotias hyppää!

Ensimmäisestä hypystä on nyt kulunut viisi vuotta.

– Nyt olen kohtuullisen hyvä, tuskin enää paremmaksi muutun, Hans toteaa vaatimattomasti.

Alkuun hypyt sujuivat aivan väärin. Noin vuoden harjoiteltuaan Hans oivalsi, että alastulo ei olekaan se hyppäämisen tärkein osa.

– Monella on väärä käsitys uimahypystä. Hyppyjä on erilaisia, ja ei se ole alastulosta kiinni vaan ylös hyppäämisestä. Kyllä alas ovat kaikki tulleet, Hans naurahtaa.

– Oman kropan verran pitää päästä ponnistamaan ylöspäin, myös vanhuksen.

Hansin iässä ei kuitenkaan saa hyppiä pää edellä turhan korkealta. Kymmentä metriä korkeammalta ei sääntöjen mukaan ylipäänsä saisi hypätä pää edellä.

– Nyt olen yrittänyt keskittyä niin sanottuihin kierrehyppyihin. Ne sopivat hyvin vanhemmalle vartalolle.

Kansainvälinen kilpailu-ura vielä eläkeläisenä

Suomessa Hans on jo kolmen vuoden ajan osallistunut SM-hyppykisoihin.

– Ikäsarjassa ei ole muita, joten varma kultapokaali tulee joka kerta, Hans myhäilee.

– Olin mukana ensimmäistä kertaa Masters EM:ssä Espanjassa vuonna 2009, ja siellä jaoimme kullat ja hopeat keskenämme saksalaisen Adolf Kuglerin kanssa.

Hans on osallistunut myös esimerkiksi maailmanmestaruuskisoihin Göteborgissa ja EM-kisoihin Kiovassa. Nyt kesällä hänellä ovat edessä MM-kisat italian Riccionessa.

Ikäluokka saa toisen kilpailijan

Yli 70-vuotiaita hyppääjiä on jonkin verran, mutta Hans on omassa, yli 80-vuotiaiden, luokassaan ainoa laatuaan. Menestys on ollut sen mukaista.

– Nyt tosin yksi erittäin hyvä hyppääjä siirtyy samaan ikäluokkaan, saatan jäädä siis hopealle, hän nauraa.

Hans muistuttaa, että muuan englantilainenrouva Pudiputh hyppää yhä lähes 90-vuotiaanakin: ikä ei siis ole este hyppyharrastukselle.

Valmistautuminen kesän MM-kisoihin on jo päällä. Kansainvälinen kilpaurheilu-ura urkeni vasta vanhoilla päivillä, sillä Suomessa Hans osallistui uimakisoihin lähinnä kuntoaan mitatakseen.

– Tulee mitattua, kuinka paljon kunto on heikentynyt. Viisikymppisenä uin 50 metriä alle 35 sekunnin, pari vuotta sitten kului aikaa jo 40 sekuntia ja nyt 50.

"Ei ole koskaan liian myöhäistä kokeilla!"

Harva 82-vuotias on yhtä virkeä ja energinen kuin Hans. Hän toteaa, että nuorekkuus on geeneistä ja tuurista kiinni, mutta liikunnastakaan ei ole haittaa.

– Niin kauan kun liikkuu, veri kiertää. Se kiertää myös aivoissa ja putsaa turhaa roinaa pois.

Hans rohkaisee vanhuksia liikkumaan ja harrastamaan. Uinnin lisäksi hän suosittelee esimerkiksi heittolajeja, juoksua ja korkeushyppyä.

– Maratoneillakin ikäihmiset ovat innolla mukana. Ja nyt kun on lunta, niin sukset alle ja hiihtämään.

Hans kannustaa iäkkäitä kokeilemaan innolla ja ennakkoluulottomasti uusia asioita ja haasteita.

– Ei ole koskaan liian myöhäistä lähteä kokeilemaan jotain, mitä ei ikinä ennen ole elämässään tehnyt.

Studio55.fi/ Milja Atu

Kuvat: Hans Leidenius ja Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat