Tällaisia olivat KGB:n toimet Viru-hotellissa

KGB operoi aikanaan Tallinnan Viru-hotellissa monella eri tavalla. Virusta käsin pidettiin yhteyttä Suomeen, salakuunneltiin huoneita ja kiristettiin vaikkapa ilotytöillä.

Viru-hotellin viestintäjohtaja Peep Ehasalu selventää, miksi juuri Viru päätyi KGB:n toimintapaikaksi: rakennus oli aikanaan Tallinnan korkein.

– KGB:n keskusteluissa ei voitu käyttää yleistä ulkomaan linja virkailijoiden takia. Viru oli korkea paikka, josta radioaallot kantautuivat hyvin Suomeen, Ehasalu toteaa.

– Virussa oli kolmea erityyppistä KGB:tä. Oli ylimmässä kerroksessa ensimmäinen osasto, joka ei puuttunut talon toimintaan. Sen tehtävä oli ylläpitää yhteyttä Moskovan ja Pohjoismaiden, käytännössä Suomen, välillä. Sitten toisessa kerroksessa Valuuttabaarin takana oli salakuunteluhuone, josta huoneita kuunneltiin, Ehasalu kertoo.

– Kolmannessa kerroksessa oli vielä avoin KGB:n henkilöstöosasto, jossa KGB:n virkailija tarkasti henkilökunnan taustat. Hotellissa oli myös miliisi, joka vastasi talon turvallisuudesta.

Paksuja leipälautasia ja järjestettyjä naisia

Vaikka KGB:n muut huoneet olivat salaisia, eikä niihin päästetty ketään, virkailijat tiesivät mitä hotellissa tapahtui.

– Ei KGB kertonut virkailijalle salakuuntelevansa, mutta kyllä sen tiesi, jos tiettyjä vieraita sijoitettiin aina tiettyihin huoneisiin. Ruskeapukuinen mies tulee yhtäkkiä alas ja käskee, että niille nämä huoneet. Tai tarjoilijaa käskettiin laittamaan paksumpi leipälautanen tiettyyn pöytään, Ehasalu selventää.

Hotellin henkilökunnalla ei ollut muita vaihtoehtoja tuona päivänä kuin toimia osana koneistoa, sillä töissä tehtiin niin kuin käskettiin.

– Eräs tarjoilija kertoi kollegastaan, joka tuli kerran kalpeana töihin. Hän kertoi unohtaneensa viedä tiettyyn pöytään KGB:n käskemän paksumman leipälautasen ja pelkäsi siksi potkuja, Ehasalu tarinoi.

Tuolla kertaa potkuilta kuitenkin vältyttiin.

KGB harjoitti myös muunlaista toimintaa.

– Miliisin tehtävä oli pitää kaikki ilotytöt, varkaat ja pummit poissa. KGB osoitti tiettyjä, hyväksyttyjä naisia, joihin ei saanut koskea, Ehasalu kuvailee.

– Yleisin tapa, jolla suostutella yhteistyöhön, on että perheellinen mies jää kiinni ilotytön kanssa.

– Tietty se oli myös bisnestä KGB:lle. Jotta nainen saisi harjoittaa ammattiaan, annettiin lahjuksia, ja ne menivät myös miliisille ja KGB:lle.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Markku Veijalainen ja Sokos Hotel Viru

Lue myös:

    Uusimmat