Seniori-ikäiselle koira? Huomioi Kennelliiton neuvot

Mitä iäkkään ihmisen pitäisi ottaa huomioon koiran hankinnassa? Kennelliitosta neuvotaan.

– Kun harkitsee koiran ottamista, niin pitää miettiä, mitä sen kanssa haluaa tehdä. Suomessa on noin 350 koirarotua, jotka on jaoteltu kymmeneen ryhmään pääsääntöisesti käyttötarkoitustensa mukaan. Ikääntyneelle henkilölle ryhmä 9 eli seurakoiraryhmä voisi olla yleisesti ottaen hyvä, sillä siinä on koiria, joiden tehtävä on yksinkertaisesti olla ihmisen seurana, Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola kertoo.

Esimerkiksi pystykorvien, noutajien ja ajavien koirien ryhmiin kuuluvat koirat on sen sijaan tarkoitettu metsästyskäyttöön. Ilman rodunomaista tekemistä koiran hyvinvointi kärsii.

Kun tietää, mitä koiran kanssa haluaa tehdä ja kuinka pitkiä lenkkejä sen kanssa on valmis talsimaan, pystyy hahmottelemaan itselleen sopivan koiran kokoa. Kokokaan ei tosin kerro kaikkea.

– Vaikka koira olisi pienikokoinen, se voi olla kovin energinen. Esimerkiksi terrieri tarvitsee kyllä aika paljon lenkkeilyä ja ohjelmaa voidakseen hyvin. Lisäksi joidenkin koirien turkin hoito voi viedä paljon aikaa.

Ikääntyneen lemmikin ostajan on syytä miettiä myös eläkkeensä suuruutta.

– Koira aiheuttaa tiettyjä kustannuksia. Hankintahinnat vaihtelevat 700–1500 euron välillä rodusta riippuen. Rokotuksia koira saa ensimmäisenä elinvuotenaan kolme kertaa, myöhemmin kahden–kolmen vuoden välein.

– Ruokintakustannuksiin vaikuttaa tietysti koiran koko. Pienet koirat eivät syö yhtä paljon kuin suuret.

Koira kohottaa iäkkään kuntoa

Pennut ovat usein varsin vilkkaita – kannattaisiko ikääntyneen valita mieluummin aikuinen koira kuin pentu?

– Pääsääntöisesti ei. Aikuisella koiralla saattaa olla takana huonoista kokemuksista aiheutuneita pahoja tapoja, joista ei pääse eroon. Kun pennun kasvattaa itse, siitä tulee ”omistajansa näköinen”. Toki alussa pennun sisäsiistiksi opettaminen voi viedä paljon aikaa, koska sitä pitää käyttää usein ulkona, mutta yleensä eläkeläisillä onkin enemmän aikaa, Unhola vastaa.

Ihannetilanteessa koira saa viettää koko elämänsä samassa, hyvässä kodissa. Jos lemmikin omistaja on kovin iäkäs, eteen voi tulla päivä, jolloin hänestä aika jättää ja lemmikki jää yksin. Onko olemassa ikää, jolloin lemmikin ottamista pitäisi tällaisesta syystä vielä kertaalleen harkita?

– Se on kiinni henkilön kunnosta. On reippaasti liikkuvia satavuotiaita ja toisaalta huonosti liikkuvia seitsemänkymppisiä.

– Monesti on niin, että kun koiran hankkii ja sen kanssa joutuu liikkumaan, niin kunto siitä kohenee, Unhola huomauttaa.

Siltä varalta, että omistajalle sattuu jotain, on kuitenkin hyvä tehdä suunnitelma.

– Kasvattaja, joka tuntee koiran ominaisuudet ja taustan, on usein avainasemassa uuden kodin etsimisessä. Myös joissakin rotujärjestöissä on uudelleensijoitustoimintaa. Sukulaisten tai tuttavienkin kanssa voi sopia, että koira saa sieltä kodin, jos jotain sattuu.

– Jonkinlainen varajärjestelmä on hyvä olla olemassa ihan senkin varalta, että joutuu sairaalaan tai on muuten niin kipeä, ettei voi lähteä koiran kanssa ulos.

Kun turvaverkot ovat kunnossa ja sopivan oloinen rotu löytynyt koirakirjasta, Unhola kehottaa vielä menemään johonkin koiratapahtumaan katsomaan rodun edustajia.

– Kun koirien omistajien kanssa juttelee paikan päällä, saa vielä vähän paremman käsityksen ja konkreettisemman kuvan siitä arjesta.

Kuva: Colourbox.com

Nainen löysi tornadossa kadonneen koiransa

Iäkäs nainen kadotti tornadossa koiransa. Kesken haastattelun koira ilmestyy esiin raunioista. Katso huhtikuulta 2013 peräisin oleva video alta.

Iäkäs rouva löysi tornadossa kadonneen koiransa 0:45

Lue myös:

    Uusimmat