Purjehtimisen aloittaminen on helppoa – kalliita varusteita tai venettä ei tarvita

Veneily- ja purjehduskouluttaja Raija Alapeteri antoi vinkit purjehduksen aloittelemista suunnitteleville.

Alkuun pursiseurasta tai purjehduskoulusta

Tutustuminen purjehtimiseen kannattaa aloittaa menemällä käymään esimerkiksi jonkun tutun veneessä.

– Jos purjehdus kiinnostaa, eikä ole koskaan ollut purjeveneessä, kannattaa ehkä mennä ensin johonkin purjeveneeseen kyytiin ja katsoa, että onko se ihan varmasti oma juttu, Raija Alapeteri sanoo.

Mikäli purjehtivia tuttuja ei kuitenkaan löydy, voi tutustumisen aloittaa menemällä purjehduskurssille. Tällaisia järjestävät esimerkiksi pursiseurat ja purjehduskoulut ympäri Suomen. Myös esimerkiksi Purjelaivasäätiön tai purjehdukseen erikoistuneiden matkatoimistojen kautta on mahdollista päästä kokeilemaan lajia.

Rohkeus ja kiinnostus lajiin

– Jos on jo kiinnostunut tästä, niin sanoisin, että riittää kiinnostus ja oikea asenne, Alapeteri kertoo.

Myös rohkeus tarttua uusiin asioihin sekä aktiivinen ote oppimiseen ovat omiaan purjehtijalle.

– Siellä tulee niin paljon uutta ja mielenkiintoista, että sinne kun annat sen pienen sormen, niin se vie sinut mennessään.

Ikä ei estä harrastusta

Ikä ei ole este purjehduksen aloittamiselle, kunhan muistaa tiedostaa oman toimintakykynsä. Esimerkiksi veneeseen hyppääminen ja kannella liikkuminen ovat olennaisia asioita purjehduksessa. Mahdollisista rajoitteista voi tarvittaessa kertoa kurssin vetäjälle tai veneen kipparille.

Yksinkertaisilla varusteilla alkuun

Moni kuvittelee, että purjehtimiseen vaaditaan kalliita varusteita ja hieno vene. Aloittelevan purjehtijan ei kuitenkaan tarvitse sijoittaa omaisuuksia purjehdusvarusteisiin, sillä esimerkiksi pelastusliivit saa kurssin purjehdusalukselta.

– Riittää aluksi kun on tuulta pitävät lämpimät vaatteet, jotka kestävät myös sadetta.

Myöskään kenkien ei tarvitse olla välttämättä juuri purjehdukseen tarkoitetut, vaan kumisaappaat sekä vaaleapohjaiset lenkkitossut riittävät hyvin. Venettäkään ei ole pakko omistaa.

– Veneitä on Suomen rannat pullollaan, Alapeteri toteaa.

Mitä kurssilla käydään?

Purjehduskursseihin kuuluu yleensä ensin teoriakurssi, joita purjehduskoulut järjestävät usein talviaikaan, kun vedet eivät vielä ole auki. Purjehdusseurat puolestaan järjestävät samantapaisia veneilijän teoria -kursseja talvella, joissa käydään läpi tiiviisti perusasiat veneen käsittelystä, järjestelmistä sekä navigoinnista.

Varsinaiseen purjehtimisen makuun päästään teoriakurssin jälkeen yleensä joko ilta- tai viikonloppukursseina järjestettävillä purjehtijakursseilla. Myöhemmin muutaman vuoden harrastamisen jälkeen on mahdollista syventää tietämystä esimerkiksi perämieskurssilla.

– Purjehtimaanhan oppii vain purjehtimalla, Alapeteri muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat