Professori: Saksanpaimenkoira ei sovellu enää luonteeltaan virkakoiraksi

Eläinlääketieteen professori Marjatta Snellman sanoo, että saksanpaimenkoiran luonne on muuttunut jalostuksen takia lyhytpinnaiseksi.

– Saksanpaimenkoira on suurissa vaikeuksissa koko maailmassa. Selkälinjan laskeminen on johtanut erittäin tyypillisiin kyynär-, lonkka- ja selkäongelmiin. Nikamien ja lantion asennon virheellisyys puolestaan aiheuttaa selkäytimen ja hermojuurien puristustiloja, Marjatta Snellman sanoo.

Snellman toivoo, että nopeasti edistynyt geenitutkimus auttaa varmistamaan rodun elinkelpoisuuden.

– Superhyvät ja hienot näyttelylinjat ovat kaikki samaa sukua. Vaikka uutta verta haettaisiin mistä tahansa takametsistä, taustalta löytyvät lopulta aina samat vanhemmat.

Liian suojelevia opaskoiriksi

Saksanpaimenkoira on myös menettänyt asemaansa perinteisenä opas- ja virkakoirana.

– Rodun edustajat ovat luonteeltaan tehtäviin yhä vähemmän ja vähemmän sopivia, Snellman sanoo.

– Opaskoiriksi saksanpaimenkoiria ei voida enää ottaa: niiden tilalle on tullut labradori. Saksanpaimenkoirista on jalostettu niin suojelevia, että esimerkiksi sairaskohtauksen sattuessa ne eivät anna auttajien tulla omistajansa lähelle.

Lyhyt pinna ei sovi virkatehtäviin

Snellman kertoo, että myös armeijalla, rajavartiolaitoksella ja poliisilla on ollut paljon ongelmia rodun kanssa. Vaativiin tehtäviin koulutettujen koirien käyttöiän pitäisi olla pidempi.

– Koirista on tullut lyhytpinnaisempia. Ne kyllä tekevät nopeasti jotain, mutta eivät jaksa keskittyä.

Rodun kotimaassa Saksassa ongelmista on aloitettu suuri geneettinen selvitys, sillä rodun huonontunut terveys on siellä kansallinen häpeä.

– Saksan poliisi joutuu nykyään käyttämään virkatehtävissä muun muassa belgianpaimenkoiria.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat