Osa lukijoista päästäisi robotit vanhustenhoitoon – ”Parempi kuin ilkeä ihmishoitaja”

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, miltä ajatus vanhuudenpäivistä robotin avustamana tuntuu. Monet vastaajat olivat valmiita hyväksymään hoivarobotit tietyin ehdoin.

Robottien nähtiin sopivan esimerkiksi raskaisiin tai rutiininomaisiin töihin tai jopa viihdyttäjäksi, mutta ei ihmisen kosketuksen korvaajaksi. Toisaalta osa piti konetta äkäistä hoitajaa ja yksinäisyyttä miellyttävämpänä vaihtoehtona.

Äkäisiä hoitajia korvaamaan

Kävelyn tukijana, ulkoiluttajana, vessareissulla, vaipan vaihdossa mieluummin robotti kuin äkäinen hoitaja.

Ehdottomasti päästäisin! Kyllä robotit ovat ystävällisempiä kuin välinpitämättömät, lihalliset hoitajat.

Parempi hyvä robotti kuin surkea, ilkeä, huono ihmishoitaja.

Hoitajat voivat ”lintsata” ja hoidettavat jäävät hoitamatta. Tätä riskiä ei ole robottien kanssa.

Yksinäisyyttä lievittämään

Yksinäisyys on kaikista pahin vaihtoehto. Jos robotin läsnäolo ja seura hälventää turvattomuutta, ilman muuta olen robottien kannalla.

Ilman muuta, sillä monet potevat yksinäisyyttä. Ainakin puhuva robotti olisi hyvä, jonka kanssa voisi keskustella.

Olen ehdottomasti robottien kannalla, hoitajiahan on aina vähemmän ja vähemmän eivätkä he ehdi edes juttelemaan. Robotti ajaa saman asian. Ajatus on piristävä ja mielenkiintoinen, varsinkin jos sen voisi ohjelmoida soittamaan lempimusiikkia.

Toisihan se uudenlaista piristystä päivään.

Jos ei ole omaisia, jotka kävisivät, niin kai se robotti on sitten tyhjääkin parempi.

Kyllä robotit olisivat ihan hyviä korvaamaan esim. yksinäisyyttä. Mutta ei korvaamaan kokonaan ihmissuhteita. Vanhusten liikkumisseuraksi olisivat kyllä myöskin ihan erinomainen korvike.

Vain tiettyihin tehtäviin

Mielestäni robotit voisivat olla esim. nostoapuna. Ylipainoisuus lisääntyy, ja siitä johtuen hoitohenkilökunta joutuu todella koville.

Ei hoitoon, mutta esim. ruoanjakeluun ja huoneen siivoamiseen voi käyttää robotteja.

Esim. tietokonepelien kaveriksi voisin hyväksyä.

Kyllä sopivat esim. ulkoiluttamiseen ja ruoan jakeluun.

Esim. lääkkeiden jakelu, jumppauttaminen, viestien välittäminen ja tavaroiden noutaminen tai nostelu voisivat olla robotille sopivia toimia.

Robotit sopivat avustamaan ihmistä raskaissa nostoissa ym. raskaissa tehtävissä, ihmisen kanssa yhdessä käytettäväksi.

Avuksi kyllä, itsenäiseen työskentelyyn en muuta kuin aivan takuuvarmoihin rutiinitoimiin.

Ruoanjakeluun ehkä, muutoin vain tukitoimena.

Miksei, mutta vain tukimuodoksi – ei korvaamaan ihmisten työtä.

En antaisi hoitaa, mutta palvella ja avustaa kyllä.

Robotin ottaisin mielelläni avustajaksi esim. liikuntasuorituksiin, mutta en iholle tuleviin hoitotoimenpiteisiin. Robotti voisi avustaa pukemisessa, riisumisessa, tavaroiden paikalleen asettamiseen, korkealle kurkottamiseen ja lattialta poimimiseen. Jos robotilla olisi filosofiset aivot ja äly, voisin sen kanssa keskustella viisaista asioista.

Hyväksyn robotit auttamaan hoitajia esim. nostelussa yms. raskaissa tehtävissä, mutta en ruoan jakelussa tai seuran pidossa.

Robotit voivat ilahduttaa ja ihmetyttää vanhuksia, mutta ei robotit saa korvata hoitajia, ne voi olla  lisänä ilahduttajana, ihmettelyä ja iloa tuovina. Ihmisen läsnäoloa ei korvaa mikään.

Robotit voisivat sopia esim. hauskuuttamaan lemmikkeinä, jumppa-ohjaajina ja esittämään jotakin hauskaa ohjelmaa itse. Epäilyttävältä tuntuisi, jos robotti syöttäisi tai pesisi minua.

Raskaisiin töihin, siivoamaan, rutiineihin, vetämään ihmispulassa tilapäisesti keppijumppaa ja zumbaa, siinä robotille hommia. Mutta ei missään nimessä korvaamaan ihmistä, juttukumppania, ajatustenvaihtajaa, hellyyttä, kosketusta, lohduttajaa, kanssanaurajaa, ulkoilukaveria, elävää lemmikkiä, oikeata elämää.

Rutiininomaiset työt, kuten kenkien laitot, nostot, tuolien siirrot, imuroinnit yms. voisi suorittaa robotti, mutta se ei koskaan korvaa ihmiskontaktia.

Ei robotteja ruumiillisiin hoitotehtäviin, ehkä huvitukseksi ja ajankuluksi. Ei muuhun.

Näin se toimii!

Katso, miten Lady Lydia -robotti vetää keppijumppaa suomalaisen hoivakodin asukkaille.

Lady Lydian keppijumppa 1:26

Lue myös:

    Uusimmat