Oletko aikuisten lastesi Facebook-kaveri? Varo ajamasta heitä hulluuden partaalle!

Facebookiin ovat löytäneet nuorten lisäksi myös vanhemmat ikäluokat. Kuten oikeassa elämässä, myös sosiaalisessa mediassa lasten ja vanhempien välille voi syntyä ristiriitoja – vaikka lapset olisivat jo aikuisia. Next Avenue kertoo, miten säilyttää Facebook mukavana kuulumisten- ja kuvienvaihtopaikkana eikä riitelyalustana.

Älä kritisoi lapsesi päivityksiä kommenttikentässä

Etkö pidä kuvassa tyttäresi päällä olevasta paidasta? Pidä mielipiteesi itselläsi. Eikö lapsenlapsesi mielestäsi pitäisi olla ulkona ilman pipoa? Ehkä omatahtoinen veijari heitti sen itse pois isän kanssa käydyn väsytystaistelun jälkeen – oli miten oli, lapsillasi on varmaan ihan tarpeeksi kasvatuspaineita ilman sinun Facebook-kritiikkiäkin.  

Älä parjaa myöskään myöhemmin kasvotusten

Kukaan ei halua kuulla, että oma Facebook-kuva on ollut jonkun toisen – vaikka oman vanhemman mielestä – epäimarteleva. Jos sen sijaan todella olet Facebookissa näkemiesi asioiden perusteella huolissasi ihan oikeista asioista, kuten lapsesi käytöksestä tai vaikka kasvatusperiaatteista, käy tämä keskustelu henkilökohtaisesti niin, että voit seistä sanojesi takana. Muista, että sosiaalisessa mediassa ihmiset joskus liioittelevat tai tuovat itsestään esille asioita, jotka ehkä tuntuvat sinusta epämukavilta, mutta eivät oikeasti ole haitaksi heille itselleen tai muille.

Älä juoruile koko ajan Facebookissa tapahtuneista asioista

Aloitatko lauseet turhankin usein tyyliin ”näitkö, kun Facebookissa...”? Jos sinulla ja lapsellasi on yhteisiä Facebook-kavereita, niin kyllä, luultavasti he ovat nähneet ja lukeneet ihan samat asiat kuin sinäkin. Kanssasi he kuitenkin varmaan puhuisivat mieluummin siitä, mitä eivät näe Facebookissa, kuten miten sinun päiväsi on sujunut tai millä tolalla isoisän terveys on. Mieti, mitkä asiat ovat tärkeitä, mutta eivät päädy sosiaaliseen mediaan. Käykää sitten oikea keskustelu ja jättäkää Facebook-juoruilu ja sosiaalisen median asiat sikseen.

Älä politikoi liikaa

Onko tapanasi ottaa Facebookissa kursailematta kantaa politiikkaan ja postata tulenarkoja kirjoituksia tai meemejä lastesi seinälle tai tagaamalla heidät? Ota huomioon, että toimintasi näkyy todennäkösesti myös lastesi kavereiden Facebook-virrassa. Aikuiset lapset eivät useinkaan halua tulla yhdistetyksi vanhempiensa poliittisiin kannanottoihin, sillä heillä voi olla hyvin erilaiset mielipiteet ja huumorintaju. Samaakin mieltä ollessa arimmat poliittiset keskustelut kannattanee jättää kahdenkeskisiin tapaamisiin tai puheisiin.

Ota myös huomioon, että Facebookissa kiertää paljon paikkansa pitämättömiä valeuutisia. Jos aikuisilla lapsillasi on sinua parempi medialukutaito (mikä on varsin yleistä), heitä varmasti ärsyttää korjata virheellisiin tietoihin perustuvia haksahduksiasi. Mieti siis tarkkaan, mitä jaat eteenpäin ja voiko siihen varmasti luottaa.

Älä sano sitä Facebookissa, jos et voisi sanoa sitä oikeassa elämässä

Facebookissa on turha käydä muiden nähden sellaista keskustelua, jota ei voisi käydä myös oikeassa elämässä sadan tai useamman ihmisen edessä.

Levitä hyvää mieltä

Kirjoita lastesi kuviin hauskoja ja hyväntahtoisia kommentteja. Nyt saat kehua sydämesi kyllyydestä lastenlastesi tai ”karvaisten lastenlastesi” suloisuutta! Voit myös tagata aikuiset lapsesi suloisiin lapsuuskuviin tai postata niitä heidän seinälleen – jos lapsesi ovat yli pahimman teini-iän ja kuva on oikeasti söpö eikä häpäisevä, he osaavat kyllä suhtautua niihin oikealla tavalla.

Pidä siis hauskaa ja nauti tästä uudesta maailmasta, jossa voit olla yhteydessä ystäviisi, jakaa tiettyjä asioita elämästäsi ja olla vuorovaikutuksessa lastesi ja lastenlastesi kanssa. Sinun vanhemmillasi ja isovanhemmillasi ei ollut samaa mahdollisuutta.

Lähde: Nextavenue.org

Robotti ohjaa keppijumppaa

Katso, miten Lady Lydia -robotti vetää keppijumppaa suomalaisen hoivakodin asukkaille.

Lady Lydian keppijumppa 1:26

Lue myös:

    Uusimmat