Näin selviät juhlakaudesta kunnialla – Paina tämä pikkujouluetiketti mieleen!

Kuinka pian pikkujouluista voi poistua? Mistä saa puhua? Entä, jos juo liikaa ja töppää? Kouluttaja Merja Helaniemi kertoo, miten pikkujouluissa tulisi käyttäytyä.

En haluaisi mennä firman pikkujouluihin. Onko pakko?

Kannattaisi olla iloinen siitä, että on töissä sellaisessa paikassa, jossa pikkujouluja ylipäänsä järjestetään. Se osoittaa työnantajalta paitsi hyvää taloudellista tilannetta, myös kiinnostusta henkilökunnan hyvinvointiin. On hyvä, että työntekijät näkevät toisiaan muuallakin kuin työpaikalla. Pikkujoulut kannattaa ottaa positiivisena juttuna, ei pakkopullana.

En halua viipyä pikkujouluissa myöhään. Kuinka pian on soveliasta poistua?

Usein pikkujouluissa ensin ruokaillaan ja osallistutaan järjestettyyn ohjelmaan. Kun ne ovat ohi, jossain vaiheessa heitetään vapaalle ja vaikka tanssitaan. Jos jälkimmäisestä osuudesta ei ole kiinnostunut, lähteä voi, kun virallinen osuus ruokailuineen on ohi.

En osaa päättää, mitä laitan päälle. Miten pikkujouluihin pitää pukeutua?

Jos kutsussa on suositeltu pukukoodia, sitä tulisi noudattaa. Ja jos pikkujoulutoimikunta on nähnyt hirveästi vaivaa teemoittamalla esimerkiksi 1960-luvun juhlat, olisi kiva, jos vieraat vaivautuisivat pukeutumaan sen mukaan. Aikakauden releet esiin kaivamalla pääsee itsekin tunnelmaan eri tavalla kuin tummassa puvussa.

Säädyllisyyden rajat pätevät kaikkiin juhliin, myös pikkujouluihin. Omalla pukeutumisella ei tule aiheuttaa mielipahaa. Kenenkään ei pidä tuntea oloaan epämukavaksi sen takia, että työkaverilla on liian syvään uurrettu paita.

Olen epävarma pöytäetiketistä. Miten pikkujouluissa ruokaillaan?

Jos tarjolla on sekä alku- että pääruoka, ne haetaan eri kierroksilla. Älä siis lado yhtä lautasta saman tien kukkuroilleen niin, että ruoka pursuilee reunoilta.

Keskustelu ajautuu "virkapuheeksi". Saako pikkujouluissa puhua työasioista?

Mielellään ei. Vaikka tilaisuus onkin työpaikan järjestämä, siellä ollaan vapaalla, ja vapaalla on suotavaa keskustella vapaa-ajan asioista. Etenkään mahdollisia yt-neuvotteluja tai muita negatiivisia asioita ei kannata nostaa pöydälle.

Pelkään, että ylitän puheillani ammatillisuuden rajat. Kuinka henkilökohtaisista asioista pikkujouluissa voi puhua?

Tämä riippuu työpaikasta. Kahdenkymmenen hengen firma, jossa kaikki tuntevat toisensa, poikkeaa kahden tuhannen ihmisen yrityksestä. Murheet, sairaudet ja ihmissuhdeongelmat kannattaa kuitenkin jättää aiheagendalta pois. Pidä keskusteluissa kepeä linja.

En tiedä, kuinka tuttavalliseksi uskallan heittäytyä esimiehen kanssa. Voiko työkavereiden ja pomon kanssa puhua samoista asioista?

Tämä riippuu omasta suhteesta johtoon: kuinka monta "porrasta" välissä on? Lähtökohtaisesti samat puheenaiheet käyvät kaikille, mutta esimiehen kanssa on ehkä oltava hieman konservatiivisempi ja varottava arvostelemasta.

Ansiotasoni kaihertaa. Voiko pomolta pyytää palkankorotusta pikkujouluissa?

Ei.

Nyhjäämme pikkujouluissa saman porukan kanssa kuin aina kahvihuoneessa. Pitäisikö tutustua muihinkin?

Kyllä, pikkujouluissa kannattaa seurustella muidenkin kuin niiden lähimpien työtovereiden kanssa. Tilaisuus tutustua toisten osastojen työntekijöihin on mitä mainioin.

Jos olet esimerkiksi jatkuvasti sähköpostiyhteydessä logistiikkapuolelle, muttet tiedä, minkä näköisten ihmisten kanssa, voit esittäytyä ja sanoa: "hei, mehän olemmekin lähetelleet sähköpostia". Aivan tuntemattomienkin kollegoiden kanssa keskustelun voi aloittaa kysymällä, millä osastolla he ovat töissä – muuten työasioista puhumisesta tulee edelleen pidättäytyä.

Kenen kanssa sitten vietätkin aikaa, pidä ennen kaikkea huoli siitä, että olet todella läsnä heidän kanssaan: laita kännykkä kiinni ja päivitä Facebook vasta illan jälkeen.

Eräs kollega on aina kiinnostanut minua. Saako työkavereiden kanssa flirttailla?

Flirttailut ja iskuyritykset kannattaa jättää muualle kuin pikkujouluihin. Käyttäydy sen mukaan, millainen suhteesi työkavereihin muutenkin on ja kuinka paljon läppää yleensä heitätte.

Minun on vaikea päättää, missä raja alkoholin suhteen kulkee. Kuinka paljon pikkujouluissa voi juoda?

Suomalaisessa kulttuurissa pikkujoulut ovat usein aika humalahakuisia. Juoda voi siten, että kontrolli ja muisti säilyvät – ettei tarvitse seuraavana päivänä miettiä, kehtaako mennä töihin. Tyypillisesti pikkujoulumokat ja hyvän maun rajat ylittäneet flirttailut johtuvat liiasta juomisesta.

Selvitä etukäteen, kuinka kauan firman piikki on auki. Voi olla, että työnantaja tarjoaa vain pääruoan ja ruokajuomat. Jos haluaa juoda enemmän, ne on maksettava mukisematta omilla rahoilla.

Viime aikoina pikkujoulujen juomakulttuuri on tosin alkanut muuttua. Perjantaiset pikkujoulut eivät enää tarkoita koko lauantain pyhittämistä toipumiseen. Esimerkiksi nuorempaa sukupolvea edustavat pienten lasten isät eivät enää halua viipyä tappiin asti ja lähteä jatkoille: he palaavat ajoissa kotiin, jotta seuraavana päivänä riittää virtaa viettää perheen kanssa oleiluun ja lasten harrastuksiin vientiin.

Join liikaa ja töppäsin. Miten kehtaan palata töihin?

Jos oma filmi on katkennut ja epäilee, ettei kaikki ole mennyt ihan oppikirjan mukaan, kannattaa pyytää kaveria virkistämään muistia. Mikäli on loukannut jotakuta, asia tulisi ottaa puheeksi ja pyytää anteeksi.

Työkaverini joi liikaa ja töppäsi. Miten suhtaudun häneen?

Muiden ei kannata juoruilla ja retostella, "kuinka se Lehtinen taas tanssi kännissä pöydällä". Kaikkein parasta on, kun annetaan anteeksi ja unohdetaan.

En pitänyt pikkujouluista. Voinko antaa siitä palautetta järjestäjille?

Älä arvostele tapahtuman järjestelyjä, sillä joku – usein firmojen oma pikkujoulutoimikunta – on nähnyt juhlan eteen paljon vaivaa. Vaikka paikka, bändi tai menu ei miellyttäisi itseä, sitä ei tarvitse kuuluttaa kovaan ääneen.

Minulla oli tosi hauskaa. Miten huomioin juhlan järjestäjät?

Jos ilta on ollut onnistunut, kiitä järjestäjiä jälkikäteen. Laita vaikka heti maanantaina sähköpostia. Kehu vaivannäköä ja juhlien tunnelmaa ja toivota hyvää joulun odotusta. Positiivisen palautteen saaminen on iso asia – me suomalaiset osaamme kyllä arvostella, mutta hyvin onnistuneista asioista harvoin kiitellään.

Studio55.fi/Piia Simola

Juttu on julkaistu alun perin marraskuussa 2013.

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat