Myssyfarmilla kudotaan kotimaista muotia ja unelmoidaan suuria

Lähivillat tutuista lampaista, design-pipoja myssymummojen puikoista. Anna ja Janne Rauhansuun myssyfarmilla uskotaan suomenlampaan villan menestystarinaan.


Myssyfarmi on Pöytyän Vistolan kylällä sijaitseva luomutila. Paitsi maanviljelyä, Myssyfarmilla harrastetaan myös kotimaista designia: luonnonmukaisesti elävien suomenlampaiden villasta kudottuja myssyjä, kaulureita ja kravatteja.


Myssyjen tarina alkaa Sveitsistä, jossa Myssyfarmin isäntä, Janne Rauhansuu ihastui ystävänsä kudottuun hattuun. Kun Jannen ilmoille heittämä ostoehdotus ei ottanut tuulta alleen, joutui mies nappaamaan puikot omiin käsiinsä. Sveitsiläismummojen avustuksella syntyi ensimmäinen myssy.


Kun Janne Suomeen palattuaan otti sukupolvenvaihdoksen jälkeen sukunsa tilan haltuun, sai kutomisharrastus uuden vaihteen silmään. Ja kun myssyjen kysyntä ylitti Jannen ja vaimo Annan neulomistahdin, apuun otettiin pöytyäläiset isoäidit – myssymummot.


– Myssymummoja on tällä hetkellä viisi kappaletta. Oikeastaan meidän pitäisi rekrytä uusia mummoja, koska kysyntää on niin paljon, tilan emäntä Anna Rauhansuu kertoo.


– Ja kutomisen pitää olla hauskaa, kenenkään ei pidä tehdä enempää kuin on kiva tehdä, hän jatkaa.


Miten myssymummo oikein rekrytoidaan? Kuulemma ihan vain kysymällä.
– Juuri eilen kysyimme eräältä kylän rouvalta, kiinnostaisiko häntä tulla mukaan myssyfarmin porukkaan. Hän joutui kieltäytymään, koska kädet ovat täynnä omien kutomusten kanssa, Anna sanoo.


Myssymummon löytämisen hankaluus on, että Rauhansuut haluavat kutojien olevan Pöytyän kunnalta kotoisin. Ehto juontaa sekä käytäntöön että ideologiaan: myssyt tehdään lähituotantona.


Merinovillan haastaja?


Myssyfarmin langat eivät ole kauppojen hyllytavaraa. Ne tulevat sekä Rauhansuiden omista, että lähitilan suomenlampaista.
– Suomenlammas on alkuperältään suomalainen maatiaisrotu. Se on lähempänä alkuperäistä villalammasta kuin lihan vuoksi jalostetut lampaat, Anna Rauhansuu kertoo.


Suomenlampaan villa on luonnonmukaista, hienoa villaa. Langaksi sen kehrää Myssyfarmin käyttöön Pirtin kehräämö. Lanka ei ole kierrettyä, ja se katkeaa neuloessa helpommin kuin teollinen villa. Mutta se on myös pehmeämpää ja antaa tuotteille muhkeamman vaikutelman.


Rauhansuilla on viisi suomenlammasta. Anna Rauhansuu kertoo määkijöiden olevan perheen lemmikkejä. Kullakin villaturkilla on oma luonteensa. Tämä kävi ilmi myös tämän syksyn keritsemisen yhteydessä.


– Jannen Onni-lammas on vähän hassunkurinen lammas. Se otti keritsemisen itseensä ja meni nurkkaan mököttämään ihan näreissään. Muut lampaat menivät sen luo halimaan, Anna naurahtaa.


– Onni toipui kyllä keritsemisestä. Lampailla menee hetkeksi identiteetti sekaisin, kun hajumaailma muuttuu siinä keritsemisen jälkeen, hän selittää.


Tulevaisuudessa Rauhansuut toivovat nostavansa suomenlampaan villat maailmankartalle.


– Me suomalaiset olemme ehkä vähän huonoja arvostamaan ja markkinoimaan omia juttujamme. Mutta meidän mielestä suomenlampaan villa ansaitsisi saada tunnustuksensa, Anna sanoo.


– Mietimme täällä kovasti EU:n rahoitusta suomenlampaan villan brändäämiseen, hän jatkaa.


"Vielä jonain päivänä maailman muotitalot kilpailevat keskenään suomenlampaan villan saatavuudesta ja merinovilla on niin last season.", Myssyfarmin sivuillakin sanotaan.


Unelmat ja luotto ovat Myssyfarmilla korkealla.

Lue myös:

    Uusimmat