Muistatko nämä kohutut muotokuvat?

Tunnetuista henkilöistä on tehty muotokuvia jo iät ja ajat. Usein kuvat herättävät myös keskustelua, joskus hyvin kriittistäkin palautetta. Muistatko näitä kohuttuja teoksia?

Tarja Halonen

Presidentti Tarja Halosen vuonna 2002 paljastettu virallinen muotokuva herätti aikanaan paljon kohua ja sai myös osakseen suurta kritiikkiä. Muotokuva oli hyvin moderni ja poikkesi merkittävästi aiemmista presidenttigallerian kuvista. Muotokuvan tekijä, taiteilija Rafael Wardi kommentoi työtään näin: "Yhdennäköisyys on vain tunne ja aavistus. En maalannut häntä ainoastaan presidenttinä, vaan värien presidenttinä, sellaisena, kuin minä hänet näen."

Pekka Sauri

Elina Brotheruksen valokuvaama muotokuva Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurista nostatti kohun loppuvuodesta 2004 – hintansa vuoksi, sillä kuva maksoi noin 8000 euroa. Muotokuvassa Sauri istuu tyhjässä raitiovaunussa nojaten käsiinsä.

Herttuatar Catherine

Cambridgen herttuatar Catherinen virallinen muotokuva julkistettiin vuoden 2013 alussa. Muotokuva sai heti alkuun ristiriitaisen vastaanoton, sillä sen sanottiin suorastaan vanhentavan Catherinea. Muotokuvansa tekijäksi herttuatar valitsi taiteilija Paul Emsleyn.

Barack Obama

Taiteilija Jon McNaughton on esittänyt Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman useasti erittäin negatiivisessa valossa maalauksissaan. Hänen viimeisin kiistelty työnsä kuvaa Obamaa pitämässä USA:n palavaa perustuslakiasiakirjaa kädessään ja osoittamassa kohti roihuavaa paperia. Eripuraa lietsova maalaus levisi pian ympäri internetia. Kriitikot ovat arvostelleet McNaughtonin maalauksista puuttuvan kunniakkuutta, ja ne on nähty enemmänkin yksinkertaisina kiistakapuloina kuin älykkäinä yhteiskunnallisina kannanottoina. Maalauksesta maksettiin taiteilijalle kuitenkin yli 300 000 dollaria.

Francois Hollande

Ranskassa nousi kohu vuonna 2012 uuden presidentti Francois Hollanden muotokuvasta. Arvostelijoiden mukaan Hollanden asento on virallisessa muotokuvassa outo ja kuvan taustan valotus liian kirkas. Valokuvan presidentistä oli ottanut arvostettu ranskalaisvalokuvaaja Raymond Depardon.

Mona Lisa

Leonardo da Vincin 1500-luvulla maalaama Mona Lisa on kenties maailman tunnetuin muotokuva. Salaperäisesti hymyilevää naista esittävä muotokuva on ihailtu, ja sen mallin henkilöllisyyttä arvaillaan vieläkin. Teos oli aikanaan – ja on edelleen – merkityksekäs taiteilijansa siinä käyttämän taitavan maalaustekniikan ansiosta. Suosionsa vuoksi sitä säilytetään Pariisin Louvre-taidemuseossa tarkan valvonnan alla. Maalauksella on myös ollut suuri vaikutus muotokuvien kehittymiseen.

Sauli Niinistö

Presidentti Sauli Niinistön virallinen valokuva julkaistiin vuonna 2012. Kuva aiheutti keskustelua erityisesti ammattivalokuvaajien keskuudessa. Kuvaa kritisoitiin siitä, että se oli puutteellisesti valaistu ja siihen oli lisätty valoelementtejä kuvankäsittelyohjelmassa.

Kuningatar Elisabet

Punkyhtye Sex Pistolsin God Save the Queen -singlen levynkansi kohautti 1970-luvulla. Valokuvassa kuningatar Elisabetin silmät ja suu ovat peitetty mustilla palkeilla, ja tätä ei pidetty soveliaana. Joissakin ihmisissä tämä herättää pahennusta vielä tänäkin päivänä.

Urho Kekkonen

Tunnettu venäläinen taidemaalari Ilja Glazunov maalasi muotokuvan presidentti Urho Kekkosesta vuonna 1973. Kuva herätti huomiota, vaikkei se ollut vielä valmiskaan, ja Gluzanovia alettiin kutsua Kekkosen hovimaalariksi. Koska teosta ei pidetty järin onnistuneena, sen teettänyt Paasikivi-seura sulki sen pian julkistuksen jälkeen omiin tiloihinsa.

Myra

Brittitaiteilija Marcus Harveyn maalaus Myra kuvaa yhtä Britannian kaikkien aikojen julminta lastenmurhaajaa, 1960-luvulla toiminutta Myra Hindleytä. Teos jäljittelee poliisin vuonna 1965 tapahtuneen pidätyksen jälkeen sarjamurhaajasta ottamaa valokuvaa. Teos näyttää ensin suurennetulta sanomalehtikuvalta, mutta onkin lähempää katsottuna toteutettu mosaiikkina pienistä lasten kädenjäljistä.

Lähteet: iltalehti.fi, wikipedia.org, yle.fi, finnland.de, akorra.com

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com, Splash

Lue myös:

    Uusimmat