Miten suomalainen toimisi, jos rahaa olisi tarpeeksi? Kaksi unelmaa ylitse muiden

Säästöpankin tekemässä Raha, aika ja hyvä elämä -kyselyssä selvitettiin, mitkä suuret asiat elämässään suomalaiset muuttaisivat, mikäli rahan riittämisestä ei tarvitsisi enää huolehtia.

Raha, aika ja hyvä elämä -kysely tehtiin kesän 2015 aikana ja siihen vastasi 12 629 suomalaista. Kysely toteutettiin ensimmäistä kertaa, ja siinä pureuduttiin ihmisten rahaan liittyviin haaveisiin ja unelmiin.

Jos rahahuolet eivät enää painaisi suomalaista ja hän olisi taloudellisesti riippumaton, suomalaisen suurin haave olisi unelma-asunnon hankkiminen. Näin vastasi reilut 37 prosenttia kyselyyn vastaajista. Lähes yhtä suosittua oli ”maailman kiertäminen” (36 %). Uusia isompia hankintoja, kuten auto tai vene tekisi lähes 29 prosenttia. Sapattilaitumille suuntaisi tai työntekoa vähentäisi useampi kuin joka neljäs.

Vastaukset vaihtelivat merkittävästi sen suhteen kuinka suuri määrä rahaa tarvittaisiin taloudellisesti riippumattomampaan elämään ja unelmien toteuttamiseen. Mediaani oli noin 100 000 euroa.

Harva lopettaisi työnteon kokonaan

Vain 8,5 prosenttia suomalaisista lopettaisi työnteon kokonaan. Varttuneemmat 55–65-vuotiaat vielä työelämässä olevat vastaajat olivat valmiimpia työnteon vähentämiseen, mutta heistäkin vain alle 18 prosenttia luopuisi työnteosta kokonaan. Vajaa kolmannes heistä lyhentäisi työaikaa tai suuntaisi sapattivapaalle.

Ylipäätään työaikaa lyhennettäisiin ja sapattia harkittaisiin erityisen usein keski-ikäisinä 45–55-vuotiaina (39 %) sekä tilastollisina ruuhkavuosina 31–44-vuotiaina (37 %).

Suomalaisista joka kymmenes aloittaisi opiskelun. Ulkomaille muuttaisi 6,3 prosenttia, alaa vaihtaisi 6,5 prosenttia ja työpaikkaa 5,6 prosenttia. Yksi prosentti vastaajista, eli tarkemmin 128 vastaajaa, lopettaisi taloushuolien kaikotessa parisuhteensa.

Yli 55-vuotiaat tyytyväisimpiä nykytilaan

Vastaajista joka viides ei muuttaisi elämässään mitään suurempaa, vaikka taloudelliset esteet poistuisivat, sillä kaikki oli jo nyt hyvin ja mallillaan.

Iän myötä tyytyväisyys näyttää ihmisillä lisääntyvän: 38 prosenttia yli 65-vuotiaista ei tekisi mitään merkittäviä muutoksia vaikka rahahanat aukeaisivat. Jo 55–65-vuotiaillakin joka neljäs haluaa pitää asiat ennallaan. Nuoremmilla tämä luku sen sijaan jää selvästi pienemmäksi.

Pääkaupunkiseutulaiset olivat valmiimpia muuttamaan elämäänsä jos raha ei olisi ongelma; vain alle 15 prosentilla elämän kaikki palaset olivat paikallaan.

Opiskelijat ja nuoret lähtevät maailmalle

Maailmaa lähtisivät kiertämään erityisesti opiskelijat (59 %) ja nuoret. Kun yli puolet alle 31-vuotiaista suuntaisi lentokentän kautta pidemmälle matkalle, niin kolme neljäsosaa yli 55-vuotiaista jäisi kotiin.

Nuoret ja pääkaupunkiseutulaiset vastaajat suuntaisivat muita useammin pidemmäksikin aikaa ulkomaille, vaihtaisivat alaa tai menisivät opiskelemaan. Suurempia hankintoja tekisivät nimenomaan kolmikymppiset ja sitä nuoremmat. Asuntohaaveidenkin suhteen löytyi merkittäviä eroja vastaajissa: siinä missä yli 60 prosenttia 19–30-vuotiaista hankkisi unelma-asuntonsa, näin tekisi vain reilu neljännes yli 55-vuotiaista.

Alle kolmikymppisistä jopa joka neljäs ryhtyisi yrittäjäksi, jos rahantulosta ei olisi huolta. Iän myötä yrittäjäksi ryhtyisi yhä harvempi; yli 55-vuotiaista osuus oli enää viisi prosenttia. Miehistä ja pääkaupunkiseudulla asuvista yli 15 prosenttia ryhtyisi yrittäjäksi, kun valtakunnallinen keskiarvo oli 12 prosenttia.

Mies haaveilee veneestä tai autosta, nainen opiskelusta tai alanvaihdosta

Suurimmat sukupuolten väliset erot liittyvät hankintoihin: uuden suuremman hankinnan kuten auton tai veneen ostaisi useampi kuin joka kolmas mies, naisista joka neljäs. Miehiä useammin naiset lähtisivät muun muassa opiskelemaan tai vaihtaisivat alaa tai työpaikkaa, miehet taas lopettaisivat useammin työnteon kokonaan. Miehet aloittaisivat hieman useammin yrittäjinä (15 %, naiset 10 %).

Miehet olivat myös naisia useammin tyytyväisiä nykytilanteeseensa. Lähes joka neljäs sanoi, että ei muuttaisi elämässään mitään suurempaa, vaikka saisi paljon rahaa. Naisista näin vastasi 17 prosenttia.

Pääkaupunkiseutulaiset hinkuvat unelmiensa asuntoa

Siinä missä yli puolet pääkaupunkiseudulla asuvista hankkisi taloudellisten esteiden poistuessa unelma-asunnon, koko maan keskiarvo jäi 37 prosenttiin ja Pohjois-Suomessa ja Lapissa vain kolmasosaan vastaajista.

Yli puolet suomalaisista toivoi pääsevänsä joskus toteuttamaan rahaan liittyvän unelmansa ja 17 prosenttia uskoi vahvasti, että näin tulee käymään. Reilu neljännes oli varma, että kyse on vain haihattelusta; unelma ei tule toteutumaan.

Lähde: Säästöpankki

Lue myös:

    Uusimmat