Kuusi neuvoa – näin sinusta tulee mahtava isoisä!

Mahtavaa isänpäivää kaikille isoisille ja sellaisiksi haluaville! Valmistaudu tärkeään rooliin näillä neuvoilla, joista kannattaa ottaa vaarin.


Yhdysvaltalainen Lorin Barber on kirjoittanut oppaan, jossa hän antaa vinkkejä isoisille. Isovanhemmille suunnattu sivusto Grandparents.com jakaa Barberin vinkeistä muutaman.


1. Jaa viisautesi – ainakin osa siitä


Sanotaan, että tietoa voidaan opettaa, mutta viisaus pitää ansaita. Uskon, että viisauttakin voi opettaa, mutta pääosin esimerkin kautta. Onneksi me isoisät olemme kaikkitietäviä – voit kysyä meiltä mitä vain! Voimme hankkia tämän viisaan roolin näyttämällä esimerkkiä ja olemalla lapsen lähellä kun hän tarvitsee tukea. 

Kuuntele, kun lapsi tarvitsee kuuntelijaa. Kun olet kuunnellut vaikkapa noin tunnin verran, lapsi voi olla valmis kuulemaan kokemuksen ääntäsi: mutta vain lauseen verran. Älä yritä kertoa liikaa, koska lapsi ei välttämättä ymmärrä. Olen itse tuhlannut sanojani yrittäessäni selittää lapsilleni juurta jaksain, miksi jonkinlainen käytös ei ole hyväksyttävää.


Oikeasta ja väärästä tulee voida keskustella, mutta se on tehokkaampaa silloin, kun hetki on rauhallinen. Myrskyisässä tilanteessa vaikkapa esimerkin kertominen omasta elämästäsi voi olla avuksi. Jos olet joskus tehnyt samoja virheitä kuin lapsi nyt, kerro se heille. Kerro myös, miten opit välttämään sortumista samaan virheeseen uudelleen. Jos et itse ole tehnyt samaa erhettä, kerro jostakusta, joka on.

Viisauden opettaminen ei ole oikaisemista: virheiden osoittelu on harvoin isoisälle sopivaa. Lyhyen "älä tee niin"-neuvon tarpeen todella vaatiessa tulisi riittää.


2. Vie lapset ulkoilemaan


Nykylapset leikkivät ulkona harvemmin. Vie lapsenlapsesi ulos talosta ja pois television, tietokoneen ja pelien luota aina kun mahdollista. Vie lapset pihallesi vaikkapa pelaamaan pallo- ja pihapelejä, joita itsekin touhusit lapsena.


Jos retkeilet tai vaellat, ota lapsenlapset mukaasi. Lyhyetkin taivallukset vaikkapa jäätelölle riittävät, ja telttailla voi vaikka omalla takapihalla. Kiipeä lasten kanssa kiville ja puihin, tai ainakin auta heitä kapuamisessa ja ihaile ääneen heidän saavutuksiaan. Vie lapset uimaan luonnonvesiin ja katsele heidän kanssaan tähtitaivasta.


Vie lapset lomalle ja näytä heille erilaisia maisemia. Nauti myös matkanteosta, ei vain päämäärästä. Näytä lapsenlapsillesi, mitä luonnolla on tarjottavaa.


3. Innosta lapsenlapsia urheilemaan


Lapset voivat rakastaa kuntoilua tai vihata sitä, ja sinä myös. Kaikesta huolimatta heidät olisi hyvä tutustuttaa liikkumisen iloihin.


Päiväkodeissa ja kouluissa urheillaan useimmiten organisoidusti, mutta kun minä olin lapsi, me järjestimme liikuntahetkiä keskenämme. Kyselin naapuruston lapsia mukaan pelaamaan vaikkapa jalkapalloa tai pesäpalloa.


Nykyisillä liikuntatunneilla liian moni lapsi oppii jo varhain, ettei ole lahjakas urheilussa. Oma lapseni sai kuulla koripalloharjoituksissa, miten valmentaja neuvoi muita lapsia olemaan syöttämättä hänelle, sillä hän oli pelaajista taitamattomin. Sen todistaminen sai minut hakeutumaan valmentajaksi.


Vie lapsiasi urheiluharjoituksiin ja järjestä niitä itse. Kannusta ja jopa valmenna, jos vain voit. Tarjoa jäätelöt suorituksen jälkeen. Opeta lapsille urheilun historiasta ja omista sankareistasi.


4. Jaa aarteesi ja muistosi


Muutin jokin aika sitten ja se vahvisti käsitystä, joka minulla jo aiemmin oli: valokuva on arvoton, jos sitä ei näe.

Siirsin uuteen kotiini laatikoittain valokuvia, päiväkirjoja, vihkoja, muistiinpanoja ja muita vuosien varrella kertyneitä aarteita. Tajusin, että lapsenlapseni eivät näkisi näitä ennen kuin he kävisivät läpi tavaroitani kuolemani jälkeen – ellen sitten itse jaa aarteitani heidän kanssaan sitä ennen.

Mitä iloa on muistoista vuosien varrelta, jos niitä ei jaa? Kaikkea ei kannata säilyttää, mutta esittele lapsenlapsillesi asioita menneisyydestä joista olet ylpeä ja jotka haluat heidän näkevän. Pidä valokuva-albumeita näkyvillä kirjahyllyssä tai kahvipöydässä. Lapsenlapset haluavat varmasti nähdä vanhoja kuvia vanhemmistaan ja myös isovanhempiensa nuoruudesta.


5. Auta lapsenlapsiasi kasvamaan hyviksi kansalaisiksi


Opeta lapsille yhteiskunnallista aktiivisuutta ja tiedostavuutta. Anna lastenlastesi tuntea sinut isoisänä, jolla on mielipiteitä mutta joka ei ole jääräpää. Mikäli lastenlastesi vanhempien poliittiset näkemykset ovat kovin erilaisia omistasi, välitä omia kannanottojasi hiljaa ja hillitysti.
Itse kerron, että minulla on oikeus valittaa veroista mutta maksan ne silti. Kerron, että meillä on velvollisuus tukea ja noudattaa rehdisti maamme lakeja, mutta että meillä on myös keinoja muuttaa niitä jos koemme sen tarpeelliseksi. En ole muuten poliittisesti aktiivinen, mutta äänestän aina.


6. Luo perheelle oma kieli


Mielestäni jokaisella perheellä tulisi olla oma, keksitty kielensä, ja isoisä voi olla sen luoja. Keksi omia hulluja sanoja ja lauseita. Ne tekevät sinusta ainutlaatuisen ja kenties kuolemattoman siinä mielessä, että keksimäsi sanonnat voivat kulkeutua sukupolvelta toiselle.

Monella perheellä on myös omia elämänohjeita. Itse sanoin lapsilleni aina, ettei toisia saa lyödä, ja he ovat iskostaneet tämän myös omien lastensa päihin.

Lähde Grandparents.com, Lorin Barber: 28 Tips to Become a Great Grandpa (Bonneville, 2011)

Lue myös:

    Uusimmat