Joulupukille yli puoli miljoonaa kirjettä – tontut huhkivat postissa

Joulupukki saa joka vuosi yli puoli miljoonaa kirjettä. Niitä ympäri vuoden Joulupukin Pääpostissa lajitteleva Riitta-tonttu kertoo, että vastaamaan pyritään jokaiselle, jonka osoitteesta saadaan selvää. Länsimaalaiset lähettävät pukille monesti lahjalistoja, muut kertovat elämästään. Aikuiset saattavat purkaa huoltaan esimerkiksi läheisen sairastumisesta.

Tähtikuja 1:ssä Rovaniemellä eletään vuoden vilkkainta aikaa. Joka joulukuinen iltapäivä Joulupukin Pääpostiin nimittäin kärrätään rullakko, jossa on noin 30 000 joulupukille osoitettua kirjettä.

– Kirjeitä tulee vuosittain yli puoli miljoonaa. Tänä vuonna puolet alkaa jo olla kasassa. Huippuvuodet olivat 2006 ja 2007, jolloin kirjeitä tuli noin 750 000. Vuodesta 1985 alkaneesta tilastoinnista lähtien kirjeitä on saatu yhteensä yli 16 miljoonaa 198 eri maasta, Riitta-tonttu kertoo.

Eikä kirjeitä lähetetä vain joulukuussa.

– Niitä tulee ihan joka ikinen päivä! En muista päivää, jolloin ei olisi tullut, ja olen ollut täällä töissä kymmenen vuotta.

– Palkkalistoillamme on normaalisti vajaat kymmenen tonttua, mutta joulukuussa toistakymmentä. Tontut tulevat Lapin yliopistosta, paikallisesta ammattikorkeakoulusta ja välillä ulkomailta asti. Otamme vastaan kaikki mahdolliset apukädet, joita tänne tilojen puolesta mahtuu.

Kirjeisiin pyritään vastaamaan

Kaikki joulupukille tulevat kirjeet lajitellaan. Jos osoite löytyy, se otetaan talteen vastauksen lähettämistä varten.

– Joulupukin Pääpostihan on oikea ja virallinen postin myymälä, josta saa kaikki postin normaalit palvelut – joulupukin kirjeisiin vastaaminen on ainutlaatuinen lisä näihin normaaleihin kuvioihin. Me tontut teemme vastauskirjeet yhdessä joulupukin kanssa. Myös Lapin postimerkkeilijät ry:n jäsenet auttavat vapaaehtoisina urakassa. Kirjeet käännätetään virallisilla kielenkääntäjillä.

– Tavoitteenamme on lähettää joka vuosi vähintään 40 000 vastausta ympäri maailmaa ainakin kymmenellä eri kielellä – tänä vuonna suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, puolaksi, italiaksi, japaniksi, ranskaksi, saksaksi, espanjaksi, portugaliksi, koreaksi ja kiinaksi. Viime vuonna vastauksia lähetettiin 43 000.

Vaikka vastaus yritetään aina parhaan mukaan saada matkaan, aina se ei ole mahdollista.

– Selkeä osoite löytyy kuudessa–seitsemässä prosentissa joulupukille tulevista kirjeistä. Suurimmassa osassa osoitetta ei ole tai se on kirjoitettu kyrillisillä kirjaimilla tai kiinaksi, jolloin osoitetta ei länsimaisilla näppäimillä voida tallentaa.

– Jos joulupukilta haluaa varmasti saada vastauksen, postista voi ostaa seitsemän euroa maksavan tilauskirjeen. Tämän vuoden osalta tämä mahdollisuus tosin päättyi jo noin viikko sitten, sillä kirjeet täytyy ehtiä painamaan ja postittamaan jouluksi.

Suomesta 26 000 kirjettä

Joulupukki sai viime vuonna eniten kirjeitä Italiasta (110 000), Iso-Britanniasta (100 000), Puolasta (55 000), Kiinasta (50 000), Suomesta (26 000), venäjänkielisistä maista (21 000), Japanista (20 000), Romaniasta (12 000) ja Etelä-Koreasta (10 000).

Suomalaisten lähettämät kirjeet muodostavat noin viidenneksen koko potista.

– Suomi on pieni maa, ja täällä ilmeisesti jätetään aika paljon kirjeitä terasseille ja ikkunanpieliin. Joulupukin pääpostiin asti tulevat vain postilaatikkoon laitetut kirjeet, Riitta-tonttu sanoo.

Naapurimaista kirjeitä tulee eniten Virosta. Ruotsista ja Norjasta lähetetään vain satoja kirjeitä.

– Heillä on omat joulupukinpostit, jonne kirjeet kenties ohjautuvat.

"Korvatunturi" vie perille

Kirjeissä kysytään jonkin verran asioita joulupukkiin, tonttuihin, poroihin ja Lappiin liittyen. Usein myös kerrotaan omasta elämästä, perheestä, kuulumisista ja toivomuksista.

– Mitä länsimaisempi maa on, sitä useammin kyseessä on pelkkä lahjalista – tällaisia kirjeitä tulee esimerkiksi Suomesta, Englannista, Yhdysvalloista ja Irlannista. Yleisimmät lahjatoiveet vaihtelevat vuosittain, mutta uutuuslelut ovat yleensä kärjessä.

– Kolmansista maista, Aasian maista ja katolisista maista tulee toivomuslistojen sijaan ihan oikeita, kertovia kirjeitä. Tosin ehkä omista kokemuksista kirjoittaminen on Suomessakin lisääntynyt.

Lasten lisäksi myös aikuiset kirjoittavat joulupukille.

– Ne ovat joko hauskoja tai koskettavia kirjeitä. Jos perheessä on esimerkiksi sairautta, siihen toivotaan apua. Ei aikuinen tietenkään välttämättä ajattele, että joulupukilta todella tulisi apua, pikemminkin kyse on terapiasta – kun laittaa paperille ajatuksensa ja toiveensa elämältä ja lähettää sen vaikka joulupukille, niin tavallaan tuo teko jo itsessään auttaa ihmistä aloittamaan muutoksen.

Joulupukin Pääposti sijaitsee virallisesti osoitteessa Joulupukin Pajakylä, Tähtikuja 1, Rovaniemi, 96930 Napapiiri.

– Vähintään puolet suomalaisista kuitenkin kirjoittaa kuoreen edelleen "Korvatunturi". Kirje tulee silläkin perille. Itse asiassa kuoressa ei tarvitse kuin lukea kuin "joulupukki" tai vaikka englanniksi "Santa", "Lapland" tai "North Pole", niin se löytää meille – tämä on postien yleismaailmallinen sopimus, Riitta-tonttu kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat