Ikäerolla ei ole merkitystä

Jaana, 45, ja Mikko, 61, tapasivat aikoinaan yhteisen harrastuksen merkeissä. Pariskunnalla on 16 vuotta ikäeroa. Jaana kertoo, että heidän vuosia kestäneessä avioliitossaan ratkaisee enemmän henkinen ikä.

Kun pariskunta tapasi, oli Mikolla takanaan jo kaksi avioliittoa. Jaana ei hetkeäkään miettinyt, että ikäero olisi heidän välillään jonkinlainen este.

– Ensi alkuun ikäeromme herätti hieman kummastusta. Mieheni on kuitenkin sopeutunut todella hyvin ystäväpiiriimme, eikä muutaman vuoden heitto tunnu enää missään. Vietämme paljon aikaa yhteisten harrastusten merkeissä tapaamiemme ihmisten kanssa, joten olemme kaikki samalla aaltopituudella.

Mikon edelliset avioliitot ovat lapsettomia, joten puhe perheestä tuli kuvioihin melko pian heidän tavattuaan. Jaana halusi saada opintonsa päätökseen ennen perhettä, joten pariskunta odotti.

– Nyt jos mietin, niin olisi ollut parempi tehdä lapset hieman aikaisemmin, mutta taloudellinen tilanne ei siinä vaiheessa antanut periksi.

Pariskunnan eroavaisuudet eivät tule esille niinkään ikäeron myötä, vaan lähinnä sen huomaa siitä, että toinen on puhdasverinen kaupunkilainen ja toinen on maalta kotoisin.

– Todellisuudessa se ero tulee maalaiselämän ja kaupunkimiljöön välisestä kuilusta. Minä olen elänyt kaupunkikulttuurissa koko ikäni ja mieheni on maaseudulta kotoisin. Se merkkaa paljon enemmän suhteessamme kuin ikäero.

Mikko viihtyy koti-isänä

Pariskunnalla on kaksi pientä lasta, joista toinen ei ole vielä koulussa. Mikko on yksilöllisellä varhaiseläkkeellä ja on kotona lasten kanssa. Hän on myös aktiivisesti mukana lasten harrastuksissa ja koulun johtokunnassa.

– Totuushan on, että meidän vanhuuden päivät osuvat eri aikoihin. En katso, että hän elää vanhuuttaan tällä hetkellä, sillä lapsemme ovat niin pieniä, että heidän harrastukset vievät suuren osan mieheni ajasta.

Muut haaveilevat viettävänsä eläkepäivänsä kiikkustuolissa istuskellen tai maailmalla matkustellen. Mikko rentoutuu eläkkeellä omalla tavallaan.

– Lapset ovat olleet mieheni haave jo pitkään ja hän panostaa nyt siihen.

Jaana painottaa, että jos lähtee parisuhteeseen huomattavasti vanhemman tai nuoremman kanssa, täytyy ottaa huomioon ikäero ja se, että molemmat vanhenevat eri aikaan.

– Kannattaa miettiä, että entäs jos joutuu toiselle osapuolelle omaishoitajaksi siinä vaiheessa kun itse on vielä virkeä ja toimelias. Puoliso saattaa yhtäkkiä alkaa tarvitsemaan apua ympäri vuorokauden.

– Toisaalta elämässä voi tapahtua mitä tahansa. Täysin nuori ja terve ihminen voi joutua apua tarvitsevaksi, Jaana miettii.

Studio55/Jonna Jauhiainen

Lue myös:

    Uusimmat