Hilkan kotona asuu yli 200 elävän vauvan näköistä reborn-nukkea

Aitoja pikkuvauvoja muistuttavien reborn-nukkien valmistus on tempaissut Hilkan siinä määrin mukaansa, että nukkekatraan lukumäärä täydentyy jatkuvasti.

Hilkka Heinula tutustui hämmästyttävästi oikeaa ihmisvauvaa muistuttaviin reborn-nukkeihin viitisen vuotta sitten. Hän pani hellyttävän näköiset nuket merkille netissä, ihastui ja tilasi lopulta itselleen yhden.

− Reborn-nuket kehitettiin alkujaan Amerikassa. Siellä ryhdyttiin purkamaan vanhoja nukkeja ja kokoamaan niitä uudelleen. Siitä tulee nimi reborn, uudelleensyntyminen, Hilkka kertoo.

Oman nukkehankintansa myötä Hilkka alkoi pohtia, osaisiko hän tehdä vastaavan itse. Ompeleminen Hilkalta sujuu, mutta muuten hän ei tunnustaudu käsityöihmiseksi.

− Mutta olen kova yrittämään! Alkuun purin vanhoja nukkeja, joita löysin kirpputoreilta. Vähitellen aloin hankkia osia Saksasta. Suomessa niitä ei myydä vieläkään.

Kallis harrastus

Viiden kuluneen vuoden aikana Hilkasta on kehkeytynyt varsinainen reborn-taituri. Taito on kehittynyt pikku hiljaa harjoittelun myötä.

− Kyllä näitä pitää tehdä monta ennen kuin oppii. Myös menetelmät ovat viidessä vuodessa kehittyneet, Hilkka kertoo.

Reborn-nukkien materiaalit ovat kalliita. Jahka Hilkka alkoi olla lopputulokseen tyytyväinen, hän ryhtyi myymään nukkejaan netissä rahoittaakseen uusien tekemisen.

− Nukkeja ostavat kaikenikäiset, aina nuorista äideistä eläkeläisiin. Reborn-nukke ei ole lelu, mutta on niitä ostettu myös sen ikäisille lapsille, jotka osaavat käsitellä nukkeja oikein.

Talo täynnä nukkeja

Hilkka laskeskelee, että hän on "synnyttänyt" päälle 300 reborn-nukkea tähän mennessä. Hän on esitellyt nukkekatrastaan näyttelyissä sekä vetänyt työprosessista kursseja kotonaan.

Hilkan oma koti on reborn-näyttely itsessään. Hän säilyttää päälle kahtasataa nukkea hyllyissä, vaunuissa ja pinnasängyissä.

− Niitä on joka paikka täynnä. Mieheni on auttanut nikkaroimalla sänkyjä ja hyllyjä, Hilkka kertoo puolisonsa suopeasta suhtautumisesta harrastukseen.

Hilkka tietää, että Amerikassa on reborn-harrastajia, jotka lykkivät nukkejaan kärryissä kadulla. Näin pitkälle Hilkka ei itse ole mennyt.

− En ole laittanut edes nimiä nukeilleni, enhän minä muistaisi niitä millään!

Aitous hämmästyttää

Hilkka aloitti reborn-harrastuksensa ollessaan vielä työelämässä. Nyt eläkkeellä aikaa työskentelyyn jää enemmän.

− Tästä saa tyydytyksen siitä, että saa toteutettua oman kädenjälkensä. Mitä aidomman tuntuinen ja näköinen nukke on, sitä tyytyväisempi olen. Yritän aina tehdä paremman nuken kuin edellinen.

Aidon vastasyntyneen näköinen ja tuntuinen nukke herättää kiinnostusta, mutta joskus ihmiset saattavat olla epäluuloisia. Heille Hilkka sanoo, että nuket ovat kuin kolmiulotteisia tauluja.

− Reborn-nukke pitää ottaa syliin että tajuaa, miten aitoja nämä ovat. Kaikki hämmästyvät tässä vaiheessa, Hilkka kertoo huomioistaan.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat