He ovat töissä, kun muut juhlivat joulua – äänessä kätilö, purseri, konduktööri ja kaupan kassa

Joulu on hiljenemisen aikaa, mutta yhteiskunta ei silloinkaan täysin pysähdy. Ihmiset synnyttävät, matkustavat ja käyvät kaupassa, ja siksi jonkun on oltava myös töissä. Lue, millaista on viettää joulua työvuorossa synnytysosastolla, lentokoneessa, junassa ja kaupan kassalla.

Turun yliopistollisen keskussairaalan synnytysosastolla joulua on laitettu koristein, kukin ja kyntteliköin. Kaikki jouluna syntyvät vauvat saavat myös päähänsä pienet tonttulakit. Yksi pieniä ”hiippalakkeja” hoivaavista kätilöistä on Mari Soini, 37.

– Olen tänä jouluna töissä viidettä kertaa. Pyrimme jakamaan juhlapyhävapaita vuorotellen. Koska olin viime vuonna jouluaaton vapaalla, nyt on minun vuoroni olla töissä, Mari kertoo.

Eikä se oikeastaan niin harmita.

– Se on osa tätä työtä. Kyllä se joulu on olemassa täälläkin. Siinä on oikeastaan hyvällä tavalla jokin omanlainen erityisyytensä, kun on jouluna töissä. Ainakin aattopäivänä ja aattoiltana tunnelma on ihan erilainen kuin normaalisti.

Se, syntyykö jouluna paljon vai vähän vauvoja, on sattumankauppaa.

– Tämä työ on aina sellaista, että välillä on kiirettä ja välillä ei. Siinä mielessä joulu ei ole sen erilaisempi kuin muutkaan päivät.

Jouluisin niin sanottua suunniteltua toimintaa ei kuitenkaan yleensä ole.

– Kaikki, mitä tehdään, on akuuttia hoitoa. Esimerkiksi keisarinleikkauksia ei suunnitella jouluaatoksi.

– En osaa vanhempien puolesta sanoa, miten he kokevat lapsen syntymisen jouluna, mutta itse ajattelisin, että vaikka lapsen syntymä on aina erityinen, niin kyllä siinä jouluaaton syntymän hetkessä on kuitenkin jotakin erityistä – positiivisessa mielessä.

Mari todistaa noita erityisiä hetkiä tänä vuonna jouluaattoiltana, joulupäivän aamuna sekä tapaninpäivän aamuna.

– Kahdeksan tunnin vuoron jälkeen jää jonkin verran aikaa viettää joulua myös perheen kanssa kotona.

Kaupan kassalla

Helsinkiläisen K-Supermarket Kampin kassalla töitä tekevä 26-vuotias Joni Kiukas on tänä jouluna töissä toista kertaa. Ensimmäisen kerran hän teki töitä jouluna vuosi sitten.

– Meillä politiikka on, että töissä ollaan joko jouluna tai uutenavuotena. Olen lähdössä Pohjois-Suomeen uudeksivuodeksi, joten olen nyt sitten taas joulun töissä. Se ei harmita, minulle se on työpäivä siinä missä muutkin. Ja saahan siitä hyvät pyhäkorvaukset, Joni kertoo.

Jouluna kaupassa käy ihmisiä, jotka ovat jättäneet ostoksia viime tippaan tai unohtaneet hakea jotakin.

– Suklaakonvehtirasioita menee aika paljon, samoin perinteisiä jouluruokia, kuten laatikoita ja kalaa. Ainakin viime jouluna muutama haki myös kinkun vielä jouluaattona.

– Ihmiset ovat pienessä kiireessä, mutta hyvillä mielin. Kyllä he yleensä muistavat hyvät joulut toivottaa.

Jonillekin jää aikaa viettää joulua työvuorojen ulkopuolella: jouluaattona hän on töissä yhdeksästä kahteen, joulupäivänä kahdestatoista kuuteen ja tapaninpäivänä kahdesta iltakymmeneen.

– Olemme aina olleet joulut mummolassa Urjalassa. Kun kauppa menee aattona kahdelta kiinni, lähden Urjalaan ja tulen seuraavaksi aamuksi takaisin töihin.

Junassa

Lähiliikenteen konduktööri Pekka Sandberg, 53, on ollut töissä yli kymmenenä jouluna. Tänä vuonna hän tekee yövuoroja jouluaaton aatosta tapaninpäivään asti niin, että ainoastaan aattopäivä on vapaa.

– Meillä on siitä hyvä systeemi, että saa toivoa, onko joulun vapaalla vai töissä. Minulla on nyt useamman vuoden ollut sellainen elämäntilanne, että teen jouluna töitä ihan omasta tahdosta. Olen eronnut ja lapset ovat jo isoja ja usein joulun äidillään. Haluan antaa niille, jotka haluavat joulun vapaaksi, mahdollisuuden siihen, Pekka kertoo.

Pekka aloittaa ja lopettaa vuoronsa aina kotikaupungissaan Riihimäellä, mutta työvuorojen aikana hän saattaa liikkua kaikilla lähiliikenteen reiteillä. Jouluna junat lakkaavat kulkemasta aattoiltana ja palaavat taas liikenteeseen joulupäivän aamuna.

– On junissa jouluna hiljaisempaa, mutta ihan pääkaupunkiseudulla ihmisiä liikkuu silti yllättävänkin paljon. Joukossa on ihan sekalaista seurakuntaa. Yöllä liikkuvat ne, jotka menevät yövuoroihin omille työpaikoilleen, sekä tietysti jouluvapaita viettävät "normijuhlijat". Joulupäivänä ja tapaninpäivänä taas näkee hyvin paljon perheellisiä ihmisiä, jotka lähtevät junalla kyläilemään jonnekin.

– Joulumielen näkee hyvin junissakin. Kaikki ovat vähän niin kuin rauhallisemmalla mielellä ja toivottavat hyvää joulua. Onhan se hienompaa olla töissäkin, kun ihmiset ovat sellaisia iloisia.

Omaan kotiinsa Pekka ei tee joulua, mutta ei hän juhlaa täysin sivuutakaan.

– Menen jouluaattona siskoni luokse syömään.

Lentokoneessa

Purseri Matti Kanniaisen joulu menee tänä vuonna töissä, sillä hän lentää joulukuun 23. päivä Pekingiin. 19 vuotta Finnairilla työskennellyt Kanniainen on viettänyt aiemmin jouluja työnsä puolesta muun muassa Kanadan Halifaxissa, Milanossa ja Kanarialla.

– Se kuuluu tähän työn luonteeseen – lentokoneet lentävät lähestulkoon aina. Meillä Finnairilla on sellainen järjestely, että töissä ollaan joka toinen joulu, Matti sanoo.

Jos lento on yöpyvä eli miehistö ei palaa heti takaisin kohdemaasta, lentoemännät ja stuertit yrittävät yleensä juhlia joulua jotenkin keskenään.

– Koneessa työskennellään tiiminä, ja se tiimihenki siirtyy myös vapaa-ajalle. Kerran kävimme paikallisessa joulukirkossa kuuntelemassa musiikkia. Joissakin kohteissa voi myös yrittää päästä joulusaunaan. Ja tietysti syömme jouluruokaa. Osa ottaa mieluisia herkkuja mukaan jo Suomesta. Onpa tiernapoikiakin esitetty miehistön kesken.

– Lämpimissäkin maissa on joulukoristeita, ja joulutunnelma välittyy, vaikkei mitään lumikasoja olisi – eihän Suomessakaan kaikkialla ole. Se joulun ajatus löytyy maailmassa joka puolelta, ja sen myös itse omissa ajatuksissaan löytää. Ei siihen välttämättä tarvita niitä puitteita, joihin me Suomessa olemme aina tottuneet.

Matista on mukavaakin nähdä, miten monet matkoilta tutut kaupungit näyttäytyvät jouluna vähän erilaisina.

– New York esimerkiksi on todella suosittu joulukaupunki lentohenkilökunnan keskuudessa. Sieltä löytää ihan erilaista rauhaa, jos lähtee vaikka joulupäivän aamuna kävelemään.

Itse lennoillakin joulun tunnelman aistii.

– Varsinkin suomalaisille joulu näyttää olevan tosi tärkeä. Jo joulukuun alussa matkustajat rupeavat toivottamaan hyvää joulua ja kyselemään, miten aiomme sitä viettää. On hauska huomata, että joulu on kiireisille liikemiehillekin se aika, jolloin vuoden työrupeama on tehty. Moni saattaa sanoa, että ennen joulua käyn vielä kerran työmatkalla. Selvästi joulua odotetaan. 

Lentohenkilökunta käyttää itse pelisilmää hyvää joulua toivotellessaan.

– Kaikki eivät vietä joulua, ja toisaalta kaikilla joulu ei perustu uskonnolliseen traditioon. Mutta kyllä se joulun ajatus välittyy ja kaikki arvostavat vapaita riippumatta siitä, millä perusteella joulua viettävät ja mistä tulevat.

– Jouluna töiden tekeminen ei ole ollenkaan niin huono vaihtoehto kuin miltä se ehkä jonkun korvissa kuulostaa. Minä ainakin olen joulufiilingissä, vaikka omat ystävät ja rakkaat eivät olekaan siinä lähellä. Kotiväkeen voi hyvin pitää kuvayhteyttäkin älypuhelimilla. Vaikka on fyysisesti kaukana, ei ole pimennossa.

Pulkalla laskeva koira naurattaa

Jos et nähnyt tätä Kymmenen Uutisten kevennystä vuonna 2003, nyt on aika. Hymyä jouluun!

Pulkalla laskeva Nero-koira 1:27

Lue myös:

    Uusimmat