Burleskin kuningatar: Suomalainen juhlakulttuuri on väritöntä

Burleski ei ole enää vain naisten juttu, kertoo burleskin Suomeen tuonut Petra Innanen.

Kuvataiteilija Petra Innanen, taiteilijanimeltään Bettie Blackheart, näki ensimmäisenä nykyburleski-esityksen vuonna 2005 New Yorkissa.

– Tunsin vanhan burleskin jo entuudestaan, ja burleskin uuteen tulemiseen olin tutustunut netissä.

Musiikin- ja tanssintäyteisen esityksen mielikuvitukselliset asut ja anteeksipyytelemätön asenne tekivät Innaseen vaikutuksen, ja muutamia vuosia myöhemmin kuvataiteilijana työskentelevä nainen toi burleskin Suomeen.

– Popkulttuuri taiteessa ja visuaalisuus olivat kiinnostaneet minua jo pitkään. Burleski oli siihen sopiva lisä, Innanen sanoo.

Nyt Helsingissä on vietetty jo viidennet Helsinki Burlesque -festivaalit. Innaselle burleskista on tullut toinen ammatti kuvataiteilijan työn rinnalle. Hän toimii sekä esiintyjänä että opettajana.

Suomalaiset miehet löysivät burleskin

Viidessä vuodessa Innanen on seurannut burleskikulttuurin kehittymistä Suomessa. Yksi merkittävä piirre on ollut miesten mukaantulo.

– Meillä on kansainvälisesti verrattuna paljon miespuolisia burleskitaitelijoita. Myös yleisöön on alkanut tulla enemmän miehiä, ja nykyään suhde onkin noin puolet ja puolet. Miehet tulevat joko kaveriporukoissa tai sitten kumppanin kanssa.

Innanen sanoo burleskiesitysten olevan oiva paikka pukeutua juhlavasti.

– Suomessa juhlakulttuuri on kuitenkin melko väritöntä, joten burleski on hauska tapa saada pukeutua hienosti. Jos lähtee oman ikäisensä porukan kanssa kaupungin yöhön kovin laittautuneena, ei vastaanotto ole aina kauhean lämmin.

Burleskitapahtumissa värikäs pukeutuminen dramaattisine meikkeineen on sallittua.

– Pukeutuminen ei silti ole pakollista, eikä burleskin harrastajan tarvitse olla mitenkään erityinen voidakseen tulla mukaan burleskin maailmaan.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuvat: Tiina Salminen ja Kerttu Malinen

Lue myös:

    Uusimmat