Auta hukkuvaa oikein – muista HRAP-sääntö

Hukkuvaa henkilöä pelastamaan lähtiessään päätös pelastamisesta on tehtävä nopeasti. Ehdottoman tärkeää pelastusreissulla on muistaa ottaa mukaan jokin kelluttava apuväline.

Hukkuvaa henkilöä pelastamaan lähtiessään tulisi muistaa niin sanottu HRAP-sääntö: hälytä, rauhoita, apuväline ja pelasta. Hälyttäminen tapahtuu joko soittamaan yleiseen hätänumeroon 112 tai huutamalla esimerkiksi muille rannalla oleville ihmisille pelastusaikeistaan. Seuraavaksi tulee rauhoitella sekä itseään että uhria.

– (Sitten) otetaan apuväline. Se on ehdoton, kun lähdetään pelastamaan, ettei tule kahta uhria. Jotakin kelluttavaa, mökillä se voi olla ämpäri, puolentoista litran limpparipullo, kanisteri, jossa on ehkä vielä naruakin mukana. Ja sitten lähdetään pelastamaan, kertoo hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta.

Nopean toiminnan paikka

Päätös pelastamaan lähtemisestä tulee tehdä nopeasti, sillä hukkuminen tapahtuu yleensä hyvin äkkiä. Hätääntynyt ihminen pystyy sinnittelemään pinnalla kenties vain muutaman minuutin. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto määrittää uimataitoiseksi henkilön, joka pystyy uimaan 200 metriä, joista 50 metriä selällään. Uimataitoaan epäilevä taas voi katsoa, olisiko rannalla käytettävissä venettä, jolla hukkuvan voisi pelastaa.

Jos ei halua ottaa riskiä, vesi on kylmää ja hukkuva selkeästi kaukana, suosittelee Hiltunen soittamaan hätänumeroon.

Rauhoittele ja lähesty takaa

Mikäli rannalta ei löydy mitään apuvälinettä, kannattaa säikähtänyttä uhria yrittää lähestyä takaapäin. Tällöin uhri ei pääse takertumaan pelastajaan kiinni ja painamaan häntäkin veden alle.

Jos uhri taas tippuu veneestä, kannattaa silloinkin tarttua johonkin kättä pidempään. Esimerkiksi narulla tai veneen airolla uhria voi ohjata tarttumaan veneen laitaan. Turvallisinta uhrin poimiminen takaisin kyytiin lienee Hiltusen mukaan veneen perästä. Uhrin voi myös yrittää viedä lähellä olevaan rantaan kelluttavan apuvälineen kanssa.

– Suosittelemme, että veneessä olisi naru, jossa on kanisteri kiinni, Hiltunen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat