Ahdistaako tai masentaako? Leffaterapiasta apua mielen ongelmiin!

Psykoterapeutti ja leffaterapeutti Mikael Saarinen kertoo, miten elokuvien kautta voi saada apua mielenterveyden hoitoon.

– Ihmisten on terapiassa usein vaikea kohdata ongelmiaan, psykoterapeutti ja leffaterapeutti Mikael Saarinen sanoo.

– Tuolloin mennään usein ongelmien vierestä. Esimerkiksi jos ihminen sanoo olevansa raivoissaan jollekulle, taustalla saattaa olla pettymystä tai hylätyksi tulemisen tunnetta.

– Näistä asioista voi olla vaikeaa saada kiinni, koska asiat voivat olla niin epämiellyttäviä ja kiusallisia, Saarinen kertoo.

Leffaterapiassa tilanteita voi katsoa ulkoapäin.

– Elokuva on ikään kuin peili, josta voi heijastella, Saarinen kuvaa.

Käy kokemusta läpi

Pelkkä elokuvissa käyminen ei auta mitään, mutta yhdessä läpikäyminen auttaa. Saarisen mukaan leffaterapiaan kuuluu olennaisesti se, että käy kokemusta läpi myöhemmin jonkun kanssa - kaksin tai kaveriporukalla.

– Muiden kokemuksista voi ehkä oppia jotain, ja voi tehdä syvempiäkin tulkintoja. Voi miettiä, miksi itse samastuu johonkin hahmoon ja kaveri toiseen? Saarinen sanoo.

– Ei ole olemassa elokuvaa, jonka kaikki ihmiset kokisivat samalla tavalla.

– Ennen vanhaan oli elokuvakerhojakin. Niissä ensin alustettiin aihetta, katsottiin leffa, ja sitten mentiin yhdessä kahville keskustelemaan elokuvasta, Saarinen muistelee.

Voiko elokuvia käyttää ihan oikeasti hoitomuotona?

Saarinen ei usko, että on olemassa psykoterapiaa, jossa leffaterapia olisi ainoa hoitomuoto.

– Leffaterapia on yksi hyvä osa psykoterapiaa. Se on hyvä tapa peilata oman pään sisälle ja tarttua asioihin, joista ei muuten saa kiinni, Saarinen sanoo.

– Saatan sanoa asiakkaalle, että "hei nyt olisi tällainen elokuva, mitä voisit katsoa", jos luulen, että elokuva voisi auttaa häntä.

– Elokuvassa on niin paljon kaikkia ulottuvuuksia. Se antaa lohtua: kyllä tästä selvitään. Tulee parempi olo, Saarinen kertoo.

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat