Yli 50 vuotta taikurina: Ujosta pojasta tuli ammattiesiintyjä

Ensimmäisessä taikuriesityksessään Jormaa jännitti niin, että hänet piti tuupata lavalle. Nyt miehellä on esiintymiskokemusta yli 50 vuoden ajalta. Hän myöntää edelleen olevansa ujo, mutta vankan kokemuksensa ansiosta hän astelee yleisön eteen varmoin askelin.

Taikurimestari Jorma Vertanen kiinnostui taikatempuista jo kansakoulussa. Hän tutustui ensin Joka Poika -lehden takakannessa oleviin temppuohjeisiin, mutta lopullinen kipinä taikurin työhön syttyi, kun Solmu Mäkelä kävi esiintymässä koululla.

Jorma opetteli tarkkaan Solmu MäkelänSuuren taikakirjan temput ja esitti niitä koulukavereilleen. Kesällä uteliaat ystävät kerääntyivät aittaan seuraamaan Jorman harjoituksia. Huhu nuoresta taikurinalusta kiiri pienellä paikkakunnalla, ja Jormaa pyydettiin esiintymään erilaisiin tilaisuuksiin.

Tulikasteensa Jorma sai vuonna 1961 urheiluseuran pikkujouluissa. Vasta 15-vuotias poikanen oli niin ujo, että hänet piti työntää lavalle. Jännitys oli turhaa, sillä naru- ja korttitemput upposivat yleisöön.

– Vissiin se meni hyvin, sillä esityksen jälkeen minulle sanottiin, että esityksestä olisi voinut jopa maksaa, Jorma nauraa.

Jorma meni vapaaehtoisesti armeijaan jo 17-vuotiaana. Hän pääsi mukaan viihdytysjoukkoihin, jossa oli mukana Matti ”Fredi” Siitonen soittamassa bassoa. Heidän esiintymispaikkojaan armeijassa olivat sotilaskodit, aliupseeri- ja upseerikerhot.

– Olin vakituinen esiintyjä upseerikerholla, sillä he pitivät kovasti taikatempuista. Sain komppanian päälliköltä luvan harjoitella komppanian yläkerran voimistelutuloissa, ja sain litteroita, jotta pääsin junalla kotiin hakemaan välineitä, Jorma kertoo.

Taikatempuista ammatti

Jorma on tehnyt myös tavallisia töitä taikurin hommien lisäksi. Hän oli jonkin aikaa kuorimassa propsia, jonka jälkeen työskenteli tehtaalla lähes parikymmentä vuotta. Vuonna 1988 Jorma päätti lopettaa tehdastyöt ja keskittyä taikuuteen.

– Vuorotyön tekeminen oli hankalaa, koska täytyi aina pyytää vapaata taikuriesityksiä varten. Täytyi valita jompikumpi työ, ja taikatemput vetivät enemmän puoleensa, Jorma perustelee.

Jorma on tehnyt yleensä yli sata keikkaa vuodessa. Kiireisintä aikaa on pikkujoulukausi sekä erilaisten juhlien sävyttämä kesä. Jorma esiintyy myös päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa. Joissain paikoissa hän käy säännöllisesti.

– Käyn useamman kerran vuodessa vanhainkodissa, ja siinä on todella koko sydän mukana. Viimeksi vanhukset olivat niin mielissään esityksestä, että sain heiltä kahvipaketin mukaani, Jorma kertoo.

Viimeisen viiden vuoden aikana ihmiset ovat alkaneet pyytää esiintymään myös perhejuhliin, kuten lasten syntymäpäiville. Kotikeikoissa yleisöä on 10–20 henkeä, kun taas messuilla Jorma esiintyy sadoille tuhansille katsojille.

Mieluiten Jorma esiintyy lähellä yleisöä, jolloin avustajiakin on helpompi saada houkuteltua lavalle. Vaikka avustaja saattaa alussa ujostella, saa hänkin lopulta makeat naurut.

– Esitykseni ovat humoristisia. Esimerkiksi yhdessä tempussa ”ryöstän” avustajalta pikkupöksyt tai rintsikat, jolloin hän yrittää hämillään vakuutella yleisölle, etteivät ne oikeasti ole hänen, Jorma kuvailee.

Ainaista oppimista

Jorma kävi 60-luvulla katsastamassa tivoleiden ja markkinoiden taikuriteltat ja otti oppia näkemästään. Enää hän ei seuraa muiden taikureiden esityksiä, jottei vain vahingossa matki toisten ideoita. Jorma kehittelee vanhoista tempuista uusia versioita ja opiskelee tilaamiensa taikurinvälineiden monipuolisia käyttöohjeita.

Uransa alussa Jorma rakensi taikatempuissa käyttämiänsä välineitä itse. Asiat helpottuivat vuonna 1970, kun perustettiin Viihdetaikurit ry. Yhdistyksen kautta Jorma sai yhteyden taikatemppuvalmistajiin, mikä on auttanut häntä uralla eteenpäin.

– Jotkut temput vaativat sorminäppäryyttä ja paljon harjoittelua, joten saattaa mennä jopa vuosia, ennen kuin esitys on valmis. Joissain esityksissä käytetään välineitä, jotka melkeinpä työskentelevät taikurin puolesta. Silloin ei tarvitse oikeastaan muuta kuin opetella esittäminen, Jorma selvittää.

Oltuaan parikymmentä vuotta yhdistyksessä, Jorma veti muutaman kuukauden kestäviä taikurikursseja lapsille ja nuorille. Jorman opissa rakennettiin muun muassa taikasauvoja ja opeteltiin helpohkoja temppuja.

– Kurssit olivat niin suosittuja, että yhden ryhmän sijaan ilmoittautuneet piti jakaa kahteen porukkaan. Kun nuoret huomasivat, että taikatemppujen opetteleminen on aika vaikeaa, heitä alkoi jäädä pois tunneilta, Jorma harmittelee.

Ei eläkeikää

Jorma on nyt 66-vuotias eli eläkeiässä. Taikurin hommia hän ei kuitenkaan aio lopettaa niin kauan kuin kunto kestää. Mutta joitakin rajoituksia hän on työlleen asettanut.

– Ja puolenyön jälkeen en mene mielellään esiintymään ravintoloihin. Ihmiset ovat siinä vaiheessa jo niin juovuksissa, että olen jättänyt ne keikat vähemmälle, Jorma sanoo.

Nuorempana Jorma keikkaili ympäri Suomea sekä esiintyi 70–80-luvulla Neuvostoliittoon järjestetyillä turistimatkoilla. Nyt mies on pienentänyt piiriä ja matkustaa Kaakkois-Suomessa ja Savossa 200 kilometrin säteellä kotoa.

– Rankinta tässä työssä ovat matkat, varsinkin kun ajaa yömyöhään. Tuntikaupalla autossa istumiseen ei varmaan koskaan totu, Jorma toteaa.

Yli 50 työvuoteen mahtuu useita ikimuistoisia keikkoja. Jorman mieltä lämmittävät etenkin esiintymiset sairaalassa, jossa on huonokuntoisia ihmisiä. Kun Jorma saa heidät nauttimaan esityksestä, hän tulee itsekin hyvälle mielelle.

– Esityksen jälkeen saadut kiitokset ja ihmettelyt ”miten nuo temput tehtiin?” kruunaavat päivän. Jos minut tilataan vielä uudestaan esiintymään, tiedän onnistuneeni, Jorma tuumaa.

Jorma ei ole päässyt ujoudestaan, mutta ahkera harjoitteleminen on tuonut varmuutta. Kun Jorma saa ensimmäisen tempun käyntiin ja yleisö lähtee mukaan, hän voi rentoutua ja itsekin nauttia esityksestä.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Jorma Vertanen, Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat