"Selvisin syövästä kuin ihmeenkaupalla"

Kari Haikonen meni lääkäriin syömisvaikeuksien takia maaliskuussa 2001. Selvisi, että vaikeudet johtuivat hänen kielessään olevasta pahanlaatuisesta kasvaimesta. 10 päivää myöhemmin kasvaimen koko oli kaksinkertaistunut. Kun Haikonen toukokuussa leikattiin, hänen koko kielensä oli syövän saastuttama. Niinpä se piti poistaa.

Koska ihminen tarvitsee kieltään, Kari Haikosen kirurgi päätti yrittää leikkausta, jollaista ei vielä koskaan aikaisemmin ollut koko maailmassa tehty. Haikoselle rakennettiin uusi kieli käyttämällä reisien lähentäjälihaksia, ja kielen pinta tehtiin hänen käsivarrestaan.

Pian leikkauksen jälkeen aloitettiin myös säde- ja sytostaattihoito. Sytostaattihoidon aikana Haikosen vastustuskyky meni niin heikoksi, että hän sai vaikean ripulin, joka oli viedä häneltä hengen.

– Painoin pahimmillaan vain 40 kiloa, mies kertoo.

Hän muistelee erään hoitajaan sanoneen jälkeenpäin, että tämä oli varma, ettei niin huonokuntoinen potilas voi selvitä. Mies itse ei sen sijaan pelännyt, vaikka joutui virumaan sairaalassa seitsemän kuukautta.

– En pelännyt missään vaiheessa. Uskoni Jumalaan oli koko ajan vahva, ja tiesin, ettei minulla ole mitään hätää, Haikonen sanoo.

Etäpesäke katosi

Kun Haikosen kielileikkauksesta oli kulunut puolisen vuotta, hänen vasemmasta keuhkostaan löydettiin etäpesäke. Kasvainta ei voinut leikata, joten sitä päätettiin sädettää. Edellisistä hoidoista oli kuitenkin kulunut sen verran vähän aikaa, että sädehoitoa ei heti voitu aloittaa. Joulu oli tulossa, joten mies lähetettiin kotihoitoon, lomalle sairaalasta.

– Minun oli määrä palata sairaalaan ja aloittaa hoito tammikuun puolessa välissä. Mitään hoitoa ei kuitenkaan tarvittu, sillä etäpesäke oli kadonnut.

Lääkärit eivät pystyneet selittämään, mitä oli tapahtunut. Hekin puhuivat ihmeestä.

Maailman parasta makaronilaatikkoa

Haikonen oli lähes vuoden ajan pelkästään letkuruokinnan varassa, häntä yritettiin syöttää suun kautta vellillä.

– Vellissä oli se huono puoli, että ensimmäinen lusikallinen kyllä pysyi suussa, mutta kun suun avasi toista lusikallista varten, ensimmäinen valui ulos, Haikonen selittää.

Toukokuista kielileikkausta seuraavana pääsiäismaanantaina, lähes vuoden letkuruokinnan päätteeksi Haikonen oppi taas syömään kiinteää ruokaa. Tarjolla oli makaronilaatikkoa, ja mikä ihmeellisintä, Haikonen pystyi maistamaan.

Uuden kielen rakentanut lääkäri oli sanonut etukäteen, että Haikonen ei pystyisi enää koskaan maistamaan mitään, mutta toisin kävi. Hän pystyy aistimaan suolaisen, makean ja karvaan.

Terveenä kahdeksan vuotta

Koko sairauden ajan Haikosen vierellä eli tärkeä ystävä Leena, josta myöhemmin tuli hänen vaimonsa. Pari tutustui vajaata vuotta aikaisemmin ehtoollisella jumalanpalveluksessa.

– Minulla ei oikeastaan ollut muita omaisia. Vain Leena kävi minua katsomassa sairastaessani.

Haikonen kertoo, että Leena eli hänen sairaudessaan vahvasti mukana. Leenan lisäksi Haikonen sai tukea seurakunnastaan. Haikonen itse uskookin, että seurakuntalaisten rukoukset auttoivat häntä parantumaan.

Haikonen on julistettu terveeksi kahdeksan vuotta sitten. Ainoa asia, mikä hänen sairaudestaan muistuttaa, on hieman epäselvä puhe. Sitäkään ei lähipiiri huomaa, vain uudet tuttavuudet. Itse asiassa Haikonen on nyt terveempi kuin keskivertosuomalainen.

– Emme ole Leenan kanssa vuosikausiin sairastuneet edes flunssaan. Vai olikohan se niin, että Leenalla on ollut yksi, Haikonen pohtii.

Studio55/Elina Rantalainen

Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat