Petrin teini-ikäinen poika huumekoukussa: Aivoihin jäi trippi päälle

Petrin* 16-vuotias poika Mika* on käyttänyt huumeita puolitoista vuotta. Psykiatrinen osasto ja erinäiset hoitojaksot eivät ole auttaneet poikaa pääsemään irti. Isälle aika on ollut raskasta, mutta luovuttamaan hän ei suostu.

Muutama vuosi sitten kesällä Petri huomasi 14-vuotiaan poikansa Mikan käyttäytyvän normaalista poikkeavasti.

– Mikalla oli koko ajan vauhti päällä, enkä oikein saanut kontaktia häneen. Minussa heräsi epäilyjä, että jotain oli tekeillä, mutta uskoin kuitenkin käytöksen liittyvän ikään.

Loppukesästä Mika lähti äitinsä Virpin* ja pikkuveljensä kanssa etelänlomalle. Siellä Mikan kunto romahti, ja hän alkoi kärsiä voimakkaista pelkotiloista. Pelkotilat jatkuivat loman jälkeen ja pahenivat niin hurjiksi, että pojan vanhemmat päättivät ottaa yhteyttä lääkäriin.

Mika vietiin nuorisopsykiatriselle osastolle. Kahden kuukauden kuluttua lääkäri soitti Petrille ja kysyi, käyttääkö Mika huumeita.

– Sanoin tuntevani poikani niin hyvin, etten missään tapauksessa uskonut hänen käyttävän huumeita. Seuloissa oli kuitenkin paljastunut kannabista.

Petrille asian paljastuminen oli kuin isku vasten kasvoja. Hän ei voinut uskoa, että sosiaalisesta, kiltistä ja perusenergisestä pojasta oli tullut huumeidenkäyttäjä.

Aivot eivät palautuneet normaalitilaan

Mika oli osastolla syyskuusta vuodenvaihteeseen asti. Hän sai lääkkeitä psykoottisiin oireisiin ja masennukseen. Petri päätti hakeutua Irti huumeista -yhdistyksen tukiryhmään.

Vasta puoli vuotta myöhemmin Mika myönsi kokeilleensa edelliskesänä salvia divinorumia. Se on aistiharhoja aiheuttava kasvi, joka luokitellaan Suomessa lääkkeeksi. Mikalle jäi kokeilusta niin sanottu trippi päälle. Aivot eivät palautuneet normaalitilaan.

Hoitohenkilökunta sekoitti huumetestien tulokset

Osastolla Mikan huumeseulat osoittautuivat kaksi kertaa positiivisiksi, mistä seurasi aresti ja lomien epääminen.

– Ensimmäisellä kerralla selvisi, että henkilökunta oli sekoittanut potilastiedot. Sekaannusta pahoiteltiin, mutta Mika alkoi tapauksen jälkeen sulkeutua itseensä yhä enemmän. Toisella kerralla positiivisen näytteen syyksi osoittautui lääkityksen yhteisvaikutus, Petri muistelee.

Virheelliset testitulokset vaikuttivat kielteisesti Mikan käytökseen, ja hän karkasi osastolta. Petri ja Virpi päättivät ottaa poikansa pois osastolta ja hakea hänelle uutta paikkaa. Mika vietti siellä viikon. Hänellä diagnosoitiin masennus, ja kouraan annettiin uudenlaiset lääkkeet.

Arki ei kuitenkaan alkanut sujua.

– Yritimme epätoivoisesti saada koulun sujumaan. Saimme kotitukea yksityispalvelulta. Tilanne kuitenkin paheni, eikä kukaan saanut lopulta Mikaa sängystä ylös. Tosiasiassa kannabis lamaannuttaa, mutta halusin siinä vaiheessa uskoa, että pohjaton väsymys johtui vahvoista lääkkeistä.

"Tarvittiin kaksi poliisia ja sosiaalitoimi"

Mika siirrettiin pienryhmään opiskelemaan, ja suunnitelmissa oli, että hän kävisi yhdeksännen luokan uudestaan. Juuri ennen lukuvuoden loppumista Petri havaitsi Mikan karkailevan öisin ulos. Kun eräänä aamuna hän huomasi poikansa silmien seisovan päässä, hän päätti pakottaa Mikan huumetestiin.

– Tarvittiin kaksi poliisia ja sosiaalitoimi, ennen kuin Mika saatiin autoon. Vaadin, että Mika täytyi laittaa pysäytysjaksolle, kotikonstit eivät enää auttaneet. Mika pääsi kuukauden jaksolle nuorille suunnattuun hoitoyksikköön.

Paikka osoittautui hyväksi.

– Mika kyllä pysähtyi, mutta eli koko ajan valheessa. Hän uskotteli, ettei hänellä ollut enää riippuvuuksia. Seulat olivat puhtaita, ja Mika sai paikasta hyvät arvostelut, Petri kertoo.

Kesä näytti menevän hyvin, kunnes ennen koulun alkua Mika jäi kiinni kannabiksesta. Petri soitti välittömästi sosiaalitoimelle ja pyysi uutta hoitojaksoa. Tällä kertaa Mika lähti hoitoon vapaaehtoisesti.

Kun Mika kotiutui, hän pääsi erityiselle JOPO-luokalle. Pari kuukautta sujui hyvin, kunnes Mika kärähti jälleen huumetestissä. Hänet sijoitettiin erityiskouluun, mutta paikka osoittautui huonoksi valinnaksi.

Lopulta, viime lokakuussa, Mika pääsi paikkaan, josta Virpi oli kuullut paljon hyvää. Se on koti erityistä hoitoa ja kasvatusta vaativille lapsille, jossa lapsia hoidetaan kodin ja perheen periaattein patentoidulla hoitomenetelmällä.

"Ei hän tätä tahallaan tee"

Mika asuu edelleen hoitopaikassa ja tulee kotiin viikonloppulomille. Huumeita hän ei ole pystynyt jättämään. Mika jäi kiinni kannabiksesta viimeksi joitakin viikkoja sitten. Lisäksi häneltä löytyi puntari, joka yleensä viittaa huumeiden myymiseen.

– Huumeidenkäyttäjät osaavat valehdella ja manipuloida ihmisiä hyvin. Ei hän tätä kuitenkaan tahallaan tee, hän on jäänyt koukkuun. Kaveripiirin on muututtava, hän tietää sen itsekin.

– Jos lapsi jää kiinni mistä tahansa huumeesta, kehotan vanhempia hakemaan välittömästi apua, vaikka kyse olisi niin sanotusti vain kannabiksesta. Ilman apua tällaisesta ei selviä. Minulla on vielä kaksi vuotta aikaa yrittää kaikkeni, sitten hän täyttää 18. Toivoa kuitenkin aina on.

*Nimet on muutettu

Studio55.fi/Tuuli Lindgren


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat