Heikki halvaantui moottoripyöräonnettomuudessa – Toipui ja ajoi Israeliin

Heikki halvaantui moottoripyöräonnettomuuden seurauksena. Nuori mies alkoi kuitenkin toipua yllättävän nopeasti, ja yhdeksän vuoden päästä hän huristeli prätkällä kohti ulkomaita.

Keväällä 1975 Heikki Juntusella oli ikää 17 vuotta ja allaan kaksi viikkoa vanha moottoripyörä. Hän oli menossa kaverinsa luokse, mutta matka katkesi tiessä olleeseen kuoppaan.

Heikki ei itse muista onnettomuudesta mitään, mutta seuraavan päivän lehti tiesi kertoa, että nuori mies oli kymmenen metrin ilmalennon päätteeksi laskeutunut pää edellä maahan. Taksikuski oli löytänyt Heikin, joka toimitettiin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan kuvauksiin.

– Lääkärin diagnoosi oli aivovamma, niskanikaman murtuma, neliraajahalvaus. Olin kolme viikkoa teho-osastolla tajuttomana. Se oli vaikeaa aikaa vanhemmilleni ja sisaruksilleni, kun ei tiedetty, miten minun tulee käymään, Heikki toteaa.

Pikku hiljaa Heikki rupesi heräämään. Hän tajusi, että puhekyky on mennyt ja että hänellä on halvaustila. Heikki kertoo, että hänen päähänsä porattiin kolme reikää, ja hän oli kallovedossa.

– Yläruumis kipsattiin kolmeksi kuukaudeksi. Oli kesä. Sukkapuikolla piti rapsuttaa kipsin alla hikoilevaa ja kutisevaa ihoa, Heikki muistelee.

Muutaman kuukauden kuluttua Heikki oppi taas puhumaan ja kävelemään. Hän oli kuntoutuksessa jouluun asti, kunnes pääsi kotiin.

Ihmeen nopea toipuminen

– Ihmettelen, miten toipuminen alkoi niin nopeasti. Uskon, että se on rukouksen ansiota, sillä äiti ja ystävät rukoilivat puolestani, Heikki pohtii.

Hän toteaa parantumisen olleen kriisiaikaa, elämän nollausvaihe. Heikki vietiin pohjalle, josta hän rupesi rakentamaan uutta elämää.

Heikki meni ammattikouluun autonasentajan linjalle ja pääsi työelämään. Hän toipui lähes entiselleen, tosin hän käy edelleen vuosittain kuntoutuksessa. Myös henkinen puoli koki onnettomuuden myötä muutoksen.

– Tulin uskoon vuonna 1981. Ymmärsin, että kaikki mitä minulle on tapahtunut, on tapahtunut siksi, että ymmärtäisin elämän tärkeät asiat. Ihmiset tarvitsevat toinen toisiaan. Olen oppinut nöyrtymään, pyytämään ja saamaan apua. Olen myös tajunnut, että kaikki ei ole itsestään selvää, Heikki kertoo.

Kun onnettomuudesta oli kulunut kuusi vuotta, Heikki ystävystyi vapaaehtoistyön merkeissä kristityn motoristin kanssa. Kynnys oli korkea, mutta Heikki uskaltautui uudestaan moottoripyörän selkään. Aluksi hän otti pyörään tuntumaa kyytiläisenä, mutta innostui pian taas itse ajamaan.

Takaisin pyörän selkään

Heikki opiskeli Savonlinnan kristillisessä opistossa Israelin historiaa. Hän alkoi miettiä, miten saisi yhdistettyä rakkaat harrastuksensa eli moottoripyöräilyn ja Israel-tietouden. Luettuaan lehdestä moottoripyöräilijöiden matkakertomuksia Heikki keksi hakea matkakumppania lehti-ilmoituksen avulla.

– Talvella laitoin ilmoituksen ja keväällä yksi tyyppi vastasi siihen. Toukokuussa suunnittelimme matkaa ja kesällä lähdimme kohti Israelia, Heikki kertoo.

Kaksikko ylitti Itämeren Finnjet-aluksella ja ajoi Saksasta Itävallan kautta Jugoslaviaan. Jugoslavian tullissa oli kolme kilometrien pituista jonoa. Seisoksimaan kyllästyneet motoristit huomasivat muutaman sadan metrin päässä jonon rakoilevan ja päättivät kiilata väliin.

Kaveri ehti, mutta Heikki jäi jumiin vasemmalla olevan rekan ja oikealla olevan rättisitikan väliin. Rekka meni menojaan, mutta rättisitikasta vääntyi lokasuoja.

– Autosta pui nyrkkiä vihainen ukko. Saatuaan sanavarastonsa tyhjennettyä kuski rauhoittui, ja menimme kahville juttelemaan. Matkakumppanini otti lokasuojasta kaksin käsin kiinni ja sai vedettyä sen suoraksi. Lopulta auton omistaja ei vaatinut mitään korvauksia, vaan kättelimme sovussa hyvästiksi, Heikki muistelee.

Matkalaiset eivät pitäneet kiirettä, vaan viettivät matkan varrella olevissa kaupungeissa useammankin päivän. Kreikassa heillä kului viikko. Vierailtuaan vielä Rhodoksella, Kreetalla ja Kyproksella kumppanukset saapuivat Israeliin. Heikkiin teki vaikutuksen maan kulttuuri.

– Se oli kuin toinen maailma. Toisin kuin meillä, juutalaisessa kulttuurissa lauantaina on sapatti ja sunnuntaina tehdään töitä. Olin ehtinyt opiskella hieman heprean kieltä, ja kirjaimet olivat tuttuja. Mutta hyvin siellä pärjäsi englannilla, Heikki sanoo.

Kuukauden ajan kaverukset ajoivat ympäri Israelia. He kelluivat Kuolleessameressä ja vaelsivat Siinain erämaassa. Kaksi yötä miehet viettivät YK:n sotilaiden luona saaden näistä juttuseuraa. Reissaajat työskentelivät myös kahdessa kibbutsissa eli kollektiivitilalla.

Moottoripyörä tärkeä osa elämää

Heikki valmistui 70-luvulla autonasentajaksi. Hän on kuitenkin ollut jo pitkään eläkkeellä, sillä aivovamma hankaloittaa työskentelyä.

– Kun saa itse määrätä tahdin, kaikki menee hyvin. Työelämässä en kuitenkaan jaksa, sillä aivovamman myötä stressinsietokyky huonontui, Heikki selvittää.

Miehen elämää rytmittävät vapaaehtoistyö sekä moottoripyöräharrastus. Heikki on kirkossa siunattu Suomen Raamattuopiston työntekijäksi, ja sen lisäksi hän on ollut jo 16 vuoden ajan mukana järjestämässä motoristien kirkkopyhää. Kerran kuussa motoristien jumalanpalvelukseen osallistuu yli sata pyöräilijää.

Heikin elämässä tärkeä virstanpylväs on ollut vaimon löytäminen, perheen perustaminen ja omakotitalon hankkiminen. Vastoinkäymisissään Heikki saa voimaa uskostaan. Moottoripyöräily on jo kerran muokannut Heikin elämää, ja sillä tulee aina olemaan rooli miehen elämäntarinassa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat