"Aivoverenvuoto muutti mieheni luonteen"

Aila* on toiminut aivoverenvuodon takia toimintakykynsä menettäneen miehensä omaishoitajana 12 vuotta. Fyysisesti työ ei ole raskasta, sillä mies pystyy liikkumaan omin voimin, mutta henkisesti Aila on aivan loppu.

– Osittainen halvaus, keuhkoahtauma, epilepsia, astma, verenpainetauti ja uniapnea, Aila luettelee jälkiä, joita aivoverenvuoto hänen mieheensä Veijoon* 12 vuotta sitten jätti.

Jos lista loppuisi tähän, Ailan elämä omaishoitajana olisi suhteellisen mukavaa ja leppoisaa, tavallista eläkeläisen arkea, kuten Aila itse kuvailee. Näin asiat pitkään olivatkin, mutta noin vuosi sitten Aila joutui huomaamaan, että aivoverenvuodon seuraukset olivat paljon vakavammat kuin miltä ensin vaikutti.

– Mieheni persoonallisuus on muuttunut viime vuosien aikana kokonaan. Hän ei ole enää sama mies kuin ennen, Aila toteaa.

Henkisesti raskas työ

– Persoonallisuuden muuttumisen myötä Veijosta on tullut kaikkitietävä ja kaiken osaava, Aila huokaa.

Hän kertoo olevansa jatkuvasti varpaillaan, kun ei tiedä, mitä hänen miehensä seuraavaksi saa päähänsä.

– Veijo ei esimerkiksi pysty hoitamaan raha-asioitaan, mutta ei itse ymmärrä sitä. Hän myös höpöttää koko ajan, ja kommentoi jatkuvasti televisiossa kuulemaansa tai lehdistä lukemaansa, ja kuvittelee, että kaikki maailman asiat koskettavat henkilökohtaisesti hänen elämäänsä.

Aila onkin joutunut kehittämään itselleen näkymättömät korvatulpat, jottei menettäisi hermojaan miehensä kanssa kokonaan.

– Teeskentelen välillä, etten kuule häntä, enkä vastaa hänen kysymyksiinsä. Muuten riitelisimme koko ajan, hän kertoo.

Aila raivaa tilaa omille ajatuksilleen myös uppoutumalla sanaristikoiden tai kirjojen maailmaan.

Ikävä vilkasta seuraelämää

Aila on jo eläkeiässä, mutta 12 vuotta sitten hän teki täysipäiväisesti töitä.

– Kun Veijo sairastui aivoverenvuotoon, jäin ensin puoleksi vuodeksi vuorotteluvapaalle. Sen jälkeen palasin töihin, mutta siitä ei tullut mitään. Jäin kokonaan pois työelämästä, koska vaihtoehtoja ei ollut, Aila kertoo.

Työelämän jättämisen jälkeen sekä Ailan että Veijon suhteet vanhoihin työkavereihin ovat vuosien myötä katkenneet. Muutenkin pariskunnan sosiaalinen elämä on Ailan mukaan lähes olematonta. Osittain syynä on Veijon heikko fyysinen kunto, joka hankaloittaa matkustamista, mutta suurin syy taitaa olla tämän muuttunut luonne.

– Ennen olimme hyvin liikkuvaista ja sosiaalista porukkaa, mutta nykyisin meillä ei ole seuraelämää juuri lainkaan. Vanhat työkaveritkin ovat lakanneet käymästä kylässä, Aila suree.

Loma kuluu nukkuessa

– Jos työni olisi fyysisesti raskasta, jos esimerkiksi joutuisin nostelemaan Veijoa, olisi itsestään selvää, että tarvitsisin apua Veijon hoidossa. Mutta koska työ on raskasta vain henkisesti, avuntarve ei ole itsestään selvä, Aila sanoo

Hän on oman jaksamisensa äärirajoilla, mutta ei uskalla ehdottaa miehelleen edes osittaista hoitoa kodin ulkopuolella.

– Hänhän ei itse ymmärrä olevansa sairas ja hankala, eikä minulla hänen mielestään ole raskasta ollenkaan.

Jotakin Ailan väsymyksestä kuitenkin kertoo se, että kun hän silloin tällöin saa muutaman päivän loman Veijon ollessa hoidossa sisarensa luona, hän käyttää ensimmäiset päivät nukkumiseen.

– Saatan nukkua kaksi vuorokautta putkeen ennen kuin minulla on voimia tehdä yhtään mitään.

*Henkilöiden nimet on muutettu

Studio55/Elina Rantalainen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat