Yksi verenpainelääkitys ylitse muiden? Ainoa, jota potilaat eivät keskeytä

Verenpaineen laskeminen onnistuu kaikilla käytössä olevilla verenpainelääkkeillä, mutta haittavaikutukset saavat monet potilaat lopettamaan lääkityksensä. Tuoreen italialaistutkimuksen perusteella ainoastaan angiotensiinireseptorin salpaajia käyttävät eivät keskeytä lääkityksiään haittavaikutusten takia.

Tutkimuksessa käytiin läpi 38 lumekontrolloitua tutkimusta ja 37 tutkimusta, joissa verenpainelääkkeitä verrattiin toisiin verenpainelääkkeisiin. Tutkimuksissa tarkasteltiin diureetteja, beetasalpaajia, kalsiuminestäjiä, ACE-estäjiä, angiotensiinireseptorin salpaajia eli ATR-salpaajia sekä sentraalisesti vaikuttavia sympatolyyttejä.

Kun tutkimusten havainnot analysoitiin, kaikki tutkitut lääkkeet pienensivät sydän- ja verisuonitautien riskiä yhtä paljon, kunhan potilaan verenpainetasot laskivat saman verran.

Eroja sen sijaan ilmeni analyysissa, jossa tarkasteltiin lääkkeiden haittavaikutuksia ja niiden aiheuttamia lääkitysten keskeytyksiä. Tällöin puhtaat paperit saivat ainoastaan ATR-salpaajat. ATR-salpaajat osoittautuivat paremmiksi sekä verrattuna lumevalmisteisiin että muihin verenpainelääkkeisiin. Verenpainelääkityksen keskeyttäneissä oli myös paljon monilääkittyjä potilaita, jotka käyttivät verenpainelääkkeiden lisäksi esimerkiksi kolesteroli- tai diabeteslääkkeitä.

Lääkityksen keskeyttäminen on yksi tärkeimpiä syitä hoitojen epäonnistumiseen, joten nyt julkaistut tulokset ovat erittäin tervetulleita. Tulokset viittaavat myös vahvasti siihen, että ATR-salpaajat ovat tässä mielessä todennäköisesti paras vaihtoehto monille potilaille. Verenpainelääkitys pitää kuitenkin aina päättää yksilöllisesti ja potilaskohtaisesti.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat