Viisi merkkiä, että syöt liikaa suolaa

Korkea verenpaine on yksi selvä merkki siitä, että suolan käyttöä on syytä vähentää, mutta ei ainoa. Lue alta, mitä muita haittoja suolalla lastattu ruokavalio aiheuttaa.

Liian tiukoilta tuntuvat sormukset

Joskus sormessa ikuisuuksia killunut rinkula tuntuu yhtäkkiä pari kokoa liian pieneltä, vaikka ei olisi lihonut. Syy makkarasormille löytyy siitä, että kehoon kertyy nestettä, mikä taas johtuu liiallisesta suolan käytöstä.

Kuiva suu

Suola voi tehdä suusta kuin hiekkapaperia. Kun sitten on syönyt liian suolapitoisen aterian, elimistön on korjattava nestetasapaino vedellä, jolloin ihmiselle tulee janon tunne.

Päänsärky

Sipseillä mässäily voi saada pään jomottamaan. British Medical Journal -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen perusteella aikuisilla, jotka söivät päivässä 3 500 milligrammaa natriumia, oli melkein kolmannes enemmän päänsärkyjä kuin niillä, joilla kulutus oli 1 500 milligrammaa päivässä. Suolan ”liikakäyttäjät” saivat useammin päänsärkyjä, vaikka verenpaine olisi ollut normaali.

Aivosumu

Suolalla mässäily voi aiheuttaa nestehukan, ja nestehukassa kyky ajatella selkeästi heikentyy. Journal of Nutrition -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa lievästi nestehukkaiset naiset suoriutuivat keskittymistä, muistia, päättelyä ja reaktioaikaa mitanneissa kognitiivisissa testeissä huonommin silloin, kun heidän nestetasapainonsa ei ollut kunnossa.

Makuaistin turtuminen

Jos suolaa käyttää jatkuvasti liikaa, makunystyrät tottuvat siihen ja voi olla enää vaikea nauttia mistään ruoasta sirottelematta päälle ylimääräistä suolakerrosta. Muista, että ateriaan voi saada makua myös muilla mausteilla ja yrteillä.

Lähteet: Prevention.com, Self.com

Miten pitää pudotetut kilot kurissa?

Studio55.fi-lähetyksessä vieraili elokuussa 2016 kaksi elämäntapamuutoksen tehnyttä ihmistä: sokeriarvonsa ruokavalion ja liikunnan avulla normalisoinut Raili Wallenius sekä sokerin kokonaan vuosi sitten jättänyt Kauneus & Terveys -lehden toimituspäällikkö Mari Karsikas. Katso heidän vinkkinsä pysyvään, positiiviseen muutokseen.

Miten pitää pudotetut kilot kurissa? 20:00

Lue myös:

    Uusimmat