Viha laukaisee sydänkohtauksia

Voimakkaat tunnepurkaukset ja vihaisuus voivat tuoreen tutkimuksen perusteella laukaista sydänkohtauksia. Raskas fyysinen rasitus on samoin sydänkohtausten riskitekijä, tulokset osoittavat.

Vihaisuuden ja rasituksen on tiedetty laukaisevan sydänkohtauksia tätäkin ennen, mutta nyt julkaistut tulokset perustuvat aiempaa suurempaan kansainväliseen aineistoon yli 50 maasta. Tutkimukseen osallistui yli 12 000 ensimmäisen sydäninfarktinsa sairastanutta.

Voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti. Fyysinen rasitus liittyi sekin noin kaksinkertaiseen sairastumisriskiin, mutta riskit olivat vielä suurempia, jos rasituksen aikana oli lisäksi ollut vihainen.

Tulokset eivät paljasta, mistä riskit tarkalleen johtuvat, mutta mahdollisia mekanismeja on useita. Vihaisuus, tunnekuohut ja kova rasitus voivat muun muassa hetkellisesti nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä sekä kiihdyttää veren hyytymistä ja edistää verisuonitukosten syntyä. Viha ja stressi voivat altistaa myös aivoverenkiertohäiriöille.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Opi ensiapua ja päivitä ensiapulaukku!

Studio55.fi-lähetyksessä opeteltiin ensiaputaitoja toukokuussa 2013.

Opi ensiapua! 25:00

Lue myös:

    Uusimmat