Mainos

Vanhusten päihdeongelmat hurjassa kasvussa

Ikääntyvien ihmisten päihdeongelmat ovat merkittävässä kasvussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän tutkimuksen mukaan 50−69-vuotiaiden alkoholin käyttökerrat ovat lisääntyneet 2000-luvulla kolmanneksella. Samalla 50−69-vuotiaat miehet juovat yhtä paljon kuin nuoremmat ikäryhmät.

Ikääntyvien päihdeongelmia tarkastellessa kannattaa katse kääntää Salon suuntaan. A-klinikkatoimi on kiinnittänyt siellä poikkeuksellisen paljon huomiota vanhusten alkoholinkäyttöön. Salon seudulla asuvien viinan juonti ei poikkea muusta maasta, vaikka tilastot äkkiseltään muuta väittävätkin.

Salon seudun A-klinikkatoimen aluejohtaja Hannu Ranta sanoo, että nyt pitäisi herätä ja tehdä ratkaisuja, jottei Suomessa kärsitä pian vieläkin suuremmasta päihdeongelmasta vanhusten keskuudessa.

−Suuret ikäluokat ovat 50−60-vuotiaita. He ovat vielä työelämässä, ja nyt päihdeongelmat pitäisikin ottaa esiin työterveyshuollossa ja terveyskeskuksissa, Ranta vaatii.

Mutta mistä vanhusten lisääntynyt viinanjuonti johtuu? Vastauksia on varmasti monia, mutta yksi löytyy yleisestä suhtautumisesta alkoholiin.

−Alkoholinkäyttö on arkipäiväistynyt. Eläkkeelle jäävän saattaa olla helppo jatkaa sitä työuran jälkeen, kun elämään pitää luoda uudenlaista sisältöä, Ranta pohtii.

Keskitytään vielä hetki Salon seudun tilanteeseen.

Rannan mukaan Salon A-klinikkatoimella on vuosittain tuhat asiakasta. Heistä noin 50 prosenttia on yli 50-vuotiaita.

Ikääntyvien ihmisten päihdeongelmat eivät katso sosiaaliluokkaa, Ranta tietää.

−Meidän asiakkainamme on yrittäjiä, ylempiä ja alempia toimihenkilöitä sekä duunareita.

−Yksi kolmasosa asiakkaistamme on työelämässä, kolmasosa joko opiskelijoita tai eläkeläisiä ja kolmasosa työttömiä, Ranta selvittää.

Salon seudun tilastot ovat muuta maata korkeammat, mutta tilanne on kuitenkin koko maassa samanlainen.

−Salossa kaikki terveyskeskuksessa käyvät tapaturmapotilaat puhallutetaan. Täällä on todettu, että alkoholi on suurin ennenaikaiseen kuolemaan johtava syy. Uskon, että tilanne on pitkälti sama koko maassa, Ranta sanoo.

Mainos

Osallistu keskusteluun

Uusimmat: Studio55.fi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.