Tutkimus: Tämä hoito parantaisi aivoinfarktista toipumista

Aivoinfarktit hoidetaan liuotushoidolla, mutta osalla potilaista parempi vaihtoehto voisi olla trombektomia eli verisuonitukoksen mekaaninen poistaminen. Trombektomia on tavanomaista hoitoa parempi potilailla, joiden tukos on suuressa aivovaltimossa, tuore katsaustutkimus osoittaa.

Trombektomian teho tässä potilasryhmässä on havaittu aiemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset kokoavat olemassa olevan näytön yhteen. Analyysi perustuu 630 trombektomiaan ja 650 tavanomaista hoitoa saavaan verrokkiryhmään satunnaistetun aivoinfarktipotilaan seurantatietoihin.

Tukoksen mekaaninen poistaminen tehosti potilaiden toipumista verrattuna verrokkeihin ja tämä näkyi vähäisempänä toimintakyvyn heikentymänä 90 päivää toimenpiteestä. Trombektomian hyödyt suhteessa tavanomaiseen hoitoon näkyivät myös useissa riskiryhmissä, kuten yli 80-vuotiailla, yli viisi tuntia oireiden alkamisesta hoitoon päässeillä sekä potilailla, joita ei voitu hoitaa suonensisäisellä alteplaasilla. Potilaiden kuolleisuus ja verenvuotoriskit 90 päivän seurannassa olivat samaa tasoa kummassakin hoitoryhmässä.

Havainnot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä, ja ne vahvistavat ja laajentavat näyttöä trombektomian tehokkuudesta ja turvallisuudesta aivoinfarktipotilaille, joiden verisuonitukos on suurissa valtimoissa. Hoidolle onkin tarvetta, sillä liotushoito ei ole tehokkaimmillaan suurten valtimoiden avaamisessa.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Miten aivoinfarktia voi ehkäistä?

Studio55.fi-lähetyksessä vieraana neurologian emeritusprofessori Markku Kaste toukokuussa 2015.

Miten estän aivoinfarktin? 25:30

Lue myös:

    Uusimmat