Tunnettu toimittaja ja tv-kasvo: Näin selvisin taistelusta syöpää vastaan

Toimittaja ja kirjailija Pirkko Arstila kertoo, miten hän kamppaili syöpää vastaan ja voitti sen.

– Ai, tämä on nyt minun syöpäni, ajatteli Pirkko Arstila kuullessaan diagnoosin.

Arstilan ympärillä on sairastettu paljon erilaisia syöpiä, joten hän on alitajuisesti odottanut, mikä syöpä hänelle lankeaa. Vuoden 2010 loppupuolella selvisi, että hänellä on rintasyöpä.

Arstila suhtautui diagnoosiin järkevän rauhallisesti, koska rintasyövällä on hyvä ennustettavuus. Kyhmy löydettiin ajoissa, ennen kuin tauti pääsi villiintymään. Leikkaukseen Arstila marssi pelottomasti, mutta sen jälkeen alkoi jännittää.

– Vaikein vaihe oli, kun odotin hoitoja leikkauksen jälkeen. Olin kuullut pelottavia tarinoita siitä, mitä sivuoireita hoidot voivat aiheuttaa, Arstila kertoo.

Outoja mielitekoja

Syöpähoitoon kuuluu sädehoito ja stytostaattihoito. Sädehoito on lempeämpi, sillä se kohdistuu vain yhteen kohtaan. Stytostaattihoito räätälöidään potilaan mukaan. Se voi aiheuttaa rajuja sivuoireita, kuten oksentelua, kutinaa, vapinaa tai särkyjä.

– Minun makuaistini muuttui. Mikään ei oikein maistunut miltään, ja jos maistui, maku ei ollut sama kuin ennen. Suun limakalvot menivät rikki, ja voitelin niitä oliiviöljyllä, Arstila muistelee.

Hänelle tuli myös outoja mielitekoja. Hän alkoi himoita taikinaa sekä Saarioisen liha-makaronilaatikkoa, kylmänä.

Ulospäin näytti siltä, että Arstila elää tavallista elämää. Hän ei kertoa halunnut syövästä julkisesti, koska halusi sairastaa rauhassa.

– Halusin tietää, miten sairaus muuttaa minua ja mitä sen jälkeen tapahtuu. Jättääkö se trauman?

Kesällä 2011 hoidot loppuivat ja toipuminen alkoi. Voimat palautuivat, ja mieliala alkoi nousta. Kun Arstila sai käteensä terveen paperit, hän oli valmis kertomaan oman tarinansa. Kenties joku syöpää sairastava saisi siitä voimaa.

– Minua itseäni auttoi sairauden aikana se, että ympärilläni oli naisia, jotka olivat käyneet saman läpi. Heillä kaikilla oli kaikki mennyt hyvin, joten uskoin, että kyllä minäkin palaudun.

Energiaa etsimässä

Syöpähoitojen aikana Arstila merkitsi erittäin huolellisesti päiväkirjaan oireensa. Hän halusi seurata, mitä hänelle tapahtuu. Nyt jälkeenpäin onkin mielenkiintoista tarkastella sairauden syövereistä kumpuavia ajatuksia.

– Huomaan, miten paljon etsin energiaa. Minulle olisi voinut tulla negatiivisia ajatuksia. Yritin kuitenkin miettiä, mistä löydän voimaa, Arstila sanoo.

Sairastaessa pitää takertua kaikkeen innostavaan. Päivinä, jolloin Arstila ei jaksanut kävellä, hän keksi korvaavan liikuntamuodon. Hän ajeli raitiovaunulla ympyrää, ja muiden ihmisten näkeminen piristi kummasti. Sairaana ei halua tehdä ikäviä asioita, eikä tavata rasittavia ihmisiä.

– Kuuntelin paljon musiikkia ja luin. Jos en jaksanut lukea, katselin kuvakirjoja. Pidin huolta siitä, että maljakossa oli aina kukkia, Arstila sanoo.

Hän osti Hennes & Mauritzin nuorisokolttuja, koska ne virkistivät. Kun teki suklaata mieli, yleensä kurinalainen Arstila salli itselleen herkuttelun.

– Sairaana ollessani työstin Teen ystävän kirjaa. Se rytmitti päivää mukavasti. Näen siinä taistelukumppanini, Arstila toteaa.

Mittasuhteet uusiksi

Arstilan vasta julkaistu kirja Naisen silmin sisältää hänen kootut kolumninsa vuosien varrelta. Joukossa on myös muutama kirjoitus syövästä.

– Korostan sitä, että naisten pitää käydä tarkastuksissa. Varsinkin, jos saa kutsun ilmaiseen mammografiaan, on rikos olla käyttämättä sitä. Rintasyövän ongelma on, ettei se anna merkkejä itsestään, Arstila tähdentää.

Syövästä selviäminen on muuttanut Arstilan suhtautumista elämään. Hän on kiitollinen elämästä, eikä halua napista turhista.

– Tajusin, että tässä iässä en voi enää rikastua enkä voi tulla terveemmäksi. Päinvastoin, lisää kolotuksia on luvassa. Ainoa asia, mihin voin vahvasti vaikuttaa, ovat ihmissuhteet, Arstila järkeilee.

Monet kuljettavat kaunaa mukanaan vuosikymmeniä. Suvun piirissä tai lasten kanssa on selvittämättömiä solmuja. Niihin ongelmiin on kaikilla valta vaikuttaa.

– Kun ei tule rahaa eikä terveyttä, onni tulee ihmisistä. Ja lemmikeistä, Arstila lisää viitaten kissaansa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat