Tiesitkö? Näihin asioihin alkoholi vaikuttaa elimistössäsi negatiivisesti

Silloin tällöin siemaistu viinilasillinen voi tuntua rentouttavalta. Jos alkoholi kuitenkin tuntuu ottavan liian ison roolin elämässä, suunnan muutos voi olla paikallaan. Womens Health -sivusto listasi asiota, joihin alkoholi voi elimistössä vaikuttaa haitallisesti. 

Liikuntaharjoittelu kärsii

Alkoholin käyttö vaikuttaa haitallisesti kaikkeen urheiluharrastamiseen, ja voi vaikuttaa kehoon ja aivoihin haitallisesti useiden päivien ajan. Alkoholi hidastaa palautumista, heikentää kestävyyttä ja aiheuttaa nestehukkaa.

Liiallinen alkoholin kulutus voi hajottaa lihaksia kehon tietyillä alueilla – etenkin reisiä sekä pakaroita. Mikäli lihaksessa on rankan fyysisen suorituksen vuoksi tulehdustila, alkoholi vain pahentaa sitä. 

Alkoholi voi vahingoittaa DNA:ta

Alcohol-julkaisussa aiemmin tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että jopa vain viikonlopun aikainen kohtuullinen alkoholinkäyttö voi johtaa oksidatiiviseen stressitilaan tai vahingoittaa DNA:ta. Tutkimuksessa tutkittiin kahta opiskelijaryhmää, joista toisessa henkilöt joivat noin kolme olutta viikossa, ja joista toisessa henkilöt eivät juoneet lainkaan. Alkoholia kuluttaneella ryhmällä havaittiin kaksi kertaa enemmän soluvaurioita kuin ryhmällä, joka ei juonut.

Alkoholi lisää ruokahalua – ja samalla painoa

Tutkimusten mukaan alkoholi voi tehdä myös nälkäisemmäksi, sillä se vähentää leptiinin, näläntunnetta säätelevän hormonin, tuotantoa. Yksikin lasillinen alkoholia voi sisältää myös melkoiset määrät sokeria ja turhia kaloreita. Erään tuoreen tutkimuksen mukaan jo yksi humalahakuisen juomisen viikonloppu voi saada ihmisen kerryttämään itselleen noin 6300 ylimääräistä kaloria.

Alkoholi voi vaurioittaa elimiä

Erityisesti naisten elimistöön alkoholilla voi olla tuhoisa vaikutus, sillä naisilla on kehossaan paljon vähemmän vettä ja alkoholia hajottavaa entsyymiä, kuin miehillä, sanoo lääkäri Sam Zakhari, National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism –laitoksen entinen johtaja. Tämän vuoksi naisen elimistö altistuu korkeammille alkoholipitoisuuksille, ja pidemmän ajan, kuin miehen.

Enemmän kuin yksi alkoholiannos päivässä voi myös häiritä aivojen välittäjäaineiden toimintaa, laukaista masennusta ja ahdistusta sekä heikentää muistia pitkällä aikavälillä. Ajan kuluessa alkoholi heikentää myös lihaksistoa, voi lisätä naisilla aivohalvauksen riskiä noin 39 prosenttia, heikentää maksan toimintaa, elimistön immuniteettia sekä nostaa riskiä sairastua rintasyöpään.  

Alkoholi heikentää aivojen tehoa

Vuonna 2012 Rutgersin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan alkoholin kulutus voi vähentää aikuisella aivosolujen uudistumista jopa 40 prosentilla. Alkoholi vaikuttaa myös kehon kykyyn uudistua – se siis tappaa hyödyllisä soluja ja estää kehoa korjaamasta vaurioituneita. Jos tissuttelu on jatkossakin osa elämäntapojasi, haaskaat aivojesi tehoa melkoisesti.

Alkoholi voi kohottaa verenpainetta

Suuri määrä alkoholia voi kohottaa verenpainetta – mutta tiesitkö että naiset ovat suuremmassa riskissä kuin miehet? American Journal of Hypertension -julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan enemmän kuin 10 alkoholiannosta viikossa juovilla naisilla verenpaine oli korkeampi kuin normaalisti. Tämä piikki verenpaineessa oli kaksi kertaa niin korkea kuin miehillä, jotka joivat saman määrän. 

Alkoholi voi vaikuttaa negatiivisesti mielentilaan

Alkoholi on masenne, joten alkoholin jälkeinen apea olotila ei ole harvinainen. Lisäksi alkoholi voi saada asiat näyttämään mustavalkoisilta. Negatiiviset tunteet saattavat korostua alkoholin vaikutuksen alaisena. Jos olo ei ole riemastuttava, mieti, kannattaisiko drinkit jättää väliin? Jos parin drinkin jälkeen tuntuu entistä kurjemmalta, on syytä lopettaa juominen.

Alkoholi pilaa hyvän unen

Sanotaan, että lasillinen viiniä rentouttaa ja voi helpottaa nukahtamista. Tosiasiassa alkoholinkäytön jälkeen unen laatu ei ole niin hyvä kuin ilman sitä. Alkoholi vähentää REM-unen määrää, jota ilman voi herätessä tuntua, kuin ei olisi nukkunut lainkaan.

Lisää kuolleisuutta

Liiallinen alkoholin kulutus on osasyy myös kuolleisuuteen. Center for Disease Control and Preventionin raportin mukaan 10 prosenttia 20-64-vuotiaiden aikuisten kuolemista johtui liiallisesta alkoholin käytöstä. 

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat