Tämä salakavala sairaus voi pysyä piilossa vuosia

Tyypin 2 diabetes on kavala sairaus, joka ei välttämättä anna selkeitä merkkejä ennen kuin tilanne on kehittynyt pahaksi. Kuulutko sinä riskiryhmään?

Diabetes on yksi suomalaisten merkittävimmistä kansantaudeista. Erityisesti tyypin 2 diabetesta sairastavien määrä on ollut viime vuosina kasvussa.

Tilastoissa eivät näy ihmiset, jotka sairastavat diabetesta tietämättään. Toisin kuin monet muut sairaudet, diabetes ei aiheuta alkuvaiheessa dramaattisia oireita.

− Yleensä tyypin 2 diabetesdiagnoosi tehdään sattumalta. Jostain syystä potilaalta määritetään verensokeri ja todetaankin, että se on selvästi koholla. Diabeteksesta puhutaan, jos veren paastoglukoosipitoisuus on vähintään kahdella mittauskerralla seitsemän tai enemmän, Doctagonin ylilääkäri, dosentti Johan Fagerudd kertoo.

Diabeteksen tyypilliset oireet

Ongelma diabeteksen havaitsemisessa johtuu siitä, että verensokerin täytyy nousta huomattavasti ennen kuin taudin tyypilliset oireet alkavat.

− Jos veren glukoosipitoisuus on yli kymmenen, virtsaan alkaa erittyä glukoosia. Se imee mukanaan vettä elimistöstä, jolloin virtsamäärät kasvavat. Potilaalle alkaa tulla myös jano. Häntä väsyttää, ja paino laskee.

− Nämä ovat tyypillisiä, vaikeasti häiriintyneen glukoosiaineenvaihdunnan oireita. Jos miettii uusia tapauksia tänä päivänä, niin suurimmalla osalla näitä ei ole. Sokeri on koholla, mutta ei niin pahasti, Fagerudd sanoo.

Tiedosta riskitekijät!

On tiedossa, että tyypin 2 diabeteksessa perintötekijät lisäävät riskiä sairastua tautiin. Perimän ohella löytyy myös muita selkeitä riskitekijöitä, jotka altistavat sokeriaineenvaihdunnan sairauteen.

− Diabeteksen riski on suuri, jos potilaalle tulee ylipainoa. Vyötärön alueelle kerääntynyt liikarasva on erityisen haitallinen. Myös liikkumattomuus ja vähäinen vihannesten ja hedelmien syönti edesauttaavat taudin puhkeamista, Fagerudd summaa.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat