Tajuttomuuden aiheuttama aivovamma altistaa Parkinsonin taudille

Parkinsonin tauti kehittyy tavallista todennäköisemmin potilaille, jotka ovat kokeneet tajuttomuuden aiheuttavan aivovamman jossain vaiheessa elämäänsä. Aivovammat eivät kuitenkin näyttäisi suurentavan dementian ja Alzheimerin taudin riskiä, vaikka niin on joissain tutkimuksissa havaittu.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta, joka on tiettävästi suurin tehty selvitys aivovammojen ja myöhempien neurologisten sairauksien yhteyksistä. Tutkimuksessa yhdistettiin kolmen tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 7 100 keskimäärin 80-vuotiaan potilaan seurantatiedoista. Osasta potilaista oli saatavilla myös ruumiinavaustiedot.

Analyysin perusteella aivovamman saaneet sairastuivat Parkinsonin tautiin lähes neljä kertaa todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät olleet saaneet tajuttomuuden aiheuttavaa aivovammaa. Parkinson-oireet myös etenivät heillä nopeammin.

Dementia tai Alzheimerin tauti eivät olleet tavallista yleisempiä aivovamman saaneilla, mutta pienet mikroinfarktit, jotka ovat dementian riskitekijöitä, sen sijaan olivat. Myös aivoihin ilmaantuvat ja dementiaa aiheuttavat Levyn kappaleet olivat yleisempiä aivovamman saaneilla.

Tutkimus julkaistiin Jama Neurology -lehdessä.

Parkinsonin tautia sairastaa noin 14 000 suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa muun muassa vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat