Tähän nivelreumaa sairastavat menehtyvät muita todennäköisemmin

Nivelreumaa ja muita reumaattisia ja tulehduksellisia nivelsairauksia potevat sairastuvat myös sydän- ja verisuonitauteihin tavallista herkemmin. Lääkärien pitäisi huomioida tämä reumapotilaita hoitaessaan ja pyrkiä ehkäisemään sairastumisia.

Heart-lehden julkaisemat tulokset osoittavat nivel- tai selkärankareumaa sairastavien menehtyvän sydänsairauksiin kaksi kertaa yleisväestöä todennäköisemmin. Myös nivelpsoriaasiin liittyy suurentunut riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, mutta riski on hieman pienempi kuin nivel- ja selkärankareumaan liittyvä.

Kuolleisuus ja sydänoireet selittyvät pitkälti sydän- ja verisuonitautien riskitekijöillä sekä kroonisella tulehdustilalla, joka liittyy reumaattisiin sairauksiin. Näihin kaikkiin voidaan vaikuttaa elintavoilla sekä muun muassa kolesterolilääkityksillä. Reumatautien tehokas hoito myös lievittää tulehdusta.

Tulokset vahvistavat näyttöä reumaattisten sairauksien ja sydän- ja verisuonitautien yhteydestä. Ne osoittavat myös, että potilaiden sydänriskejä voitaisiin pienentää, jos lääkärit nykyistä paremmin huomioisivat riskit reumapotilaidensa hoidossa. Myös aivoverenkiertohäiriöt ja kilpirauhasen vajaatoiminta ovat reumapotilailla tavallista yleisempiä, tutkimuksista tiedetään.

Nivelreumaa sairastaa noin 35 000 suomalaista ja selkärankareumaa 10 000. Psoriaasia sairastavista noin kolmanneksella on nivelpsoriaasi.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Kun nivelkipu estää liikkumisen

Studio55.fi-lähetyksessä vieraana ortopedi Jorma Pajamäki marraskuussa 2013.

Kun nivelkipu estää liikkumisen. 26:44

Lue myös:

    Uusimmat