Sydänystävällinen ruokavalio ei ole suolaton tai rasvaton

Sydänystävällistä ruokaa 25:55

Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa kertoi Studio55.fi-lähetyksessä sydänterveydelle merkityksellisistä tekijöistä.

– Suolan saanti on laskenut viimeisien parinkymmenen vuoden aikana hienosti valistuksen kautta, mutta nyt on huomattu tämmönen notkahdus, että suolan saanti onkin lisääntynyt.

Sydänliiton Tuija Pusan mukaan suolan saannin vähentäminen on kuitenkin melko yksinkertaista. Samalla tavalla kun ihminen tottuu suolaiseen ruokaan, voi liiasta suolaisuudesta myös opetella pois muutamissa viikoissa.

– Puhutaan, et jos neljänneksellä vähentää suolan saantiaan tai suolapitoisuutta ruuassa, niin sitä ei edes meidän makuaisti erota.

Suolan ja kovan rasvan vastapainoksi Pusa suosittelee runsasta kasvisten, marjojen ja hedelmien syömistä. Ne ovat luontaisia hiilihydraatin lähteitä ja sisältävät usein sydämen terveyttä edistävää kuitua. Suomalaisten kasvisten syönti jää kuitenkin vielä alle suositusten, joiden mukaan kasviksia tulisi nauttia vähintään puoli kiloa päivässä.

– Miehillä jää enemmän alle kuin naisilla, et on siinä vielä petrattavaa.

Kasvisten, hedelmien ja marjojen lisäksi Suomen Sydänliitto ja Suomen Diabetesliitto pitävät yllä Sydänmerkki-järjestelmää, jonka avulla kuluttajan on helppo valita kaupassa sydämen terveydelle parempi tuote. Sydänmerkityissä tuotteessa on vähemmän suolaa ja kovaa rasvaa sekä enemmän kuituja ja hyviä tyydyttymättömiä rasvoja.

Jos ruokavaliotaan haluaa muuttaa sydänystävällisemmäksi, ei se kuitenkaan tarkoita Pusan mukaan kaikesta kieltäytymistä. Mikään ruoka yksittäisenä ei ole pannassa, vaan rasvan laatu ja suolan määrä ratkaisevat, hän sanoo.

– Sydänystävällinen ruoka ei ole suolatonta eikä rasvatonta ruokaa.

Lue myös:

    Uusimmat