Sydänpotilaan verenpainetta ei pidä laskea liian alas

Korkea verenpaine on tunnettu sydänsairauksien riskitekijä, mutta verenpainehoidoissa kannattaa olla tarkkana varsinkin sydänpotilaiden kohdalla: tuoreen tutkimuksen perusteella heidän sydänriskejään voi suurentaa myös alhainen verenpaine.

Lancet-lehden julkaisemat tulokset osoittavat potilaiden sydänriskien suurentuvan, kun verenpaine on yli 140/80 mmHg, mutta myös silloin, kun paineet ovat alle 120/70mmHg. Tällaisten potilaiden riski sairastua sydäninfarktiin tai aivoverenkiertohäiriöön tai menehtyä viisivuotisen seurannan aikana oli noin puolitoista kertaa suurempi kuin potilaiden, joiden systolinen verenpaine oli 120–129 mmHg ja diastolinen paine välillä 70–79.

Tutkimus perustuu lähes 23 000 vakaata sepelvaltimotautia ja verenpainetautia potevan rekisteritietoihin 45 eri maasta. Osallistujia seurattiin keskimäärin viiden vuoden ajan.

Kohonnut verenpaine on maailmanlaajuisesti suurimpia terveysongelmia, ja se aiheuttaa vuosittain yli yhdeksän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Suomessa verenpaine on liian korkea noin kahdella miljoonalla aikuisella. Verenpaineen lääkehoitoa suositellaan, jos lääkärin vastaanotolla mitattu systolinen painetaso on elintapahoidoista huolimatta vähintään 140 mmHg tai diastolinen vähintään 90 mmHg.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat