Sydänkohtaus iskee useammin mieheen kuin naiseen – syy epäselvä

Miehet sairastuvat sydäninfarktiin noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin naiset, tuore norjalaistutkimus vahvistaa. Ero pienenee hieman iän myötä, mutta säilyy silti huomattavana.

Norjalaisten tulokset perustuvat 34 000 miehen ja naisen 18-vuotiseen seurantaan. Seurannan aikana sydäninfarktiin sairastui 2 800 osallistujaa, joista hieman alle 900 oli naisia.

Seurantatietojen analyysi osoitti miesten sairastuvan todennäköisemmin kuin naisten, mutta erot pienenivät iän myötä. Miesten riski pysyi silti noin kaksinkertaisena. Sairastumisriskin ero havaittiin riippumatta keskeisistä sydänriskitekijöistä, kuten tupakoinnista tai kohonneesta verenpaineesta ja kolesterolista.

Tulokset eivät paljasta, miksi miehet ovat naisia alttiimpia sydäninfarkteille, mutta näyttäisi siltä, että se ei johdu ainakaan eroista sydänriskitekijöissä. Joissain tutkimuksissa selitykseksi on tarjottu naishormoneita, mutta norjalaisten tutkimuksessa tästä ei löytynyt viitteitä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Sydäninfarktiin sairastuu vuosittain noin 25 000 suomalaista. Heistä noin puolet menehtyy.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat