Suukirurgi: Ulkomailla tehtyjen hammashoitojen lopputulokset surullisia

Hampaiden hoidattaminen ulkomaalaisella halpaklinikalla voi tulla loppujen lopuksi kalliimmaksi kuin toimenpiteisiin ryhtyminen Suomessa. Erikoishammaslääkäri ja suukirurgi Pekka Asikainen korjailee huonosti tehtyjen toimenpiteiden jälkiä Suomen Keinojuuriklinikalla. Joskus hampaiden poisto on ainoa pelastuskeino.

– Aina silloin tällöin luokseni tulee asiakkaita, jotka ovat käyneet hoidattamassa hampaitaan ulkomailla. Useimmat menevät Tallinnaan, mutta onpa hoitoja teetetty myös Intiassa lomien aikana. Lopputulokset ovat yleensä enemmän tai vähemmän surullisia, Pekka Asikainen sanoo.

Ulkomaille ei lähdetä yksinkertaisiin paikkauksiin vaan isoihin hoitoihin: sellaisiin, jotka Suomessa tulisivat selvästi kalliimmaksi.

– Tällaisia ovat esimerkiksi hampaiden kruunutukset ja implanttihoidot. Jotkut haluavat myös muuttaa hampaidensa muotoa ja väriä.

– Ulkomailla toimenpiteen voi saada jopa puoleen hintaan. Yleensä suomalaisen ja ulkomaalaisen klinikan hoidot eivät kuitenkaan ole keskenään näin yksiselitteisesti vertailtavissa, Asikainen sanoo.

Puutteita materiaaleissa, ammattitaitossa ja hygieniassa

Vertailua vääristää erilaisten materiaalien käyttö.

– Suomessa esimerkiksi hammaskruunu tehdään joko täyskeraamisena tai kultaposliinisena. Ulkomailla se valmistetaan hyvin usein kokonaan muovista tai jostakin epäjalosta metallista. Ne ovat vähemmän kestäviä, ja niille allergisoidutaan.

– Idea on sama kuin jos vaikka hameen saisi yhdestä vaateliikkeestä kuudella eurolla ja toisesta 1600 eurolla. Hintaero on huikea, mutta toinen onkin hienosta silkistä tehty design-tuote ja toinen halvin mahdollinen puuvillariepu, Asikainen sanoo.

Lääkäreiden ammattitaitokaan ei välttämättä ole ulkomailla yhtä hyvä kuin Suomessa.

– Näen hyvin harvoin samanlaista jälkeä muualla tehtynä. Toki poikkeuksia on, mutta yleensä kyseessä on tuolloin joku erikoisklinikka, joka ei enää olekaan niin edullinen kuin ulkomailla toimivat tavanomaiset halpaklinikat.

– Hygieniatasokin on ulkomailla selvästi huonompi kuin Suomessa, mikä lisää erilaisten tulehdusten riskiä. Lisäksi monelta unohtuu, että hammashoito on yleensä pitkäjänteistä ja vaatii onnistuakseen useita käyntejä. Ongelmien ilmetessä niiden korjauttaminen ulkomailla on pitkien matkojen takia vaikeaa tai ainakin kallista.

"Huijauskulttuuri toisella tasolla"

Ulkomaisen klinikan korkeaa hintaakaan ei Asikaisen mielestä voi pitää todisteena luotettavuudesta.

– Materiaalien lisäksi esimerkiksi implantin merkki on hyvin tärkeä. Kysymysmerkiksi jää vielä se, käytetäänkö todella sitä, mitä väitetään.

– Tästä on olemassa loistava esimerkki vuoden takaa: Tallinnassa rintaimplanttileikkauksia teettäneet potilaat olivat allekirjoittaneet paperin, jossa heille luvattiin tietty implantti. Asiaa tarkemmin tutkittaessa selvisi, ettei hyllyssä aina ollutkaan ollut juuri tuota sovittua tuotetta. Niinpä tilalle oli laitettu toisia, vähän halvempia tapauksia. Huijauskulttuuri on ulkomailla terveydenhuollossakin aivan toisella tasolla kuin Suomessa, Asikainen sanoo.

Korjauksille jopa kaksinkertainen hinta

Asikainen kertoo, että kotimaan ulkopuolella tehtyjen hammashoitojen seurauksena potilas on usein päätynyt vielä lähtötilannetta huonompaan asemaan.

– Olen korjannut toimenpiteiden jäljiltä juurenpään tulehduksia, juurihoitanut hampaita ja jopa poistanut kokonaisia hampaita ja implanttisiltoja. Verrattuna siihen, mitä hoito olisi alun perin Suomessa maksanut, tämä tulee hinnaltaan yleensä vähintään puolitoista-, ellei jopa kaksinkertaiseksi.

– En väitä, että kaikki ulkomaalaiset klinikat olisivat samanlaisia. Mutta jos niitä päättää käyttää, taustat on tutkittava hyvin eikä rynnättävä suin päin matkaan hinnan perusteella, Asikainen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat