Statiinit parantavat leikkauspotilaiden ennustetta

Statiini-kolesterolilääkkeet saattavat parantaa leikkauspotilaiden ennustetta, tuore tutkimus osoittaa. Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta näyttää siltä, ettei statiinilääkitystä pidä ainakaan keskeyttää leikkauksen takia.

JAMA Internal Medicine -lehden julkaisemat tulokset perustuvat yli 180 000 leikkauspotilaan 30-päiväiseen seurantaan. Potilaista kolmannes oli käyttänyt statiineja leikkauspäivänä tai sitä seuraavana päivänä. Tutkimuksesta rajattiin pois sydänleikkauspotilaat.

Statiineja käyttävien riski menehtyä leikkausta seuraavien 30 päivän aikana oli tulosten perusteella viidenneksen pienempi kuin muiden potilaiden. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että statiinit estivät yhden kuoleman jokaista 244 lääkittyä kohden. Myös lievempien komplikaatioiden ja varsinkin sydänkomplikaatioiden riski oli statiineja käyttävillä pienempi, tulokset osoittivat.

Statiinit ovat kolesterolilääkkeitä, mutta niiden on havaittu myös vähentävän tulehdusta. Tämä voi mahdollisesti selittää nyt saadut tulokset, mutta tutkimuksen menetelmällisten rajoitteiden vuoksi myös moni muukin seikka on voinut vaikuttaa niihin.

Statiinit ovat maailmanlaajuisesti yksiä eniten käytettyjä lääkkeitä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat