Seitsemän myyttiä rintasyövästä

Aiheuttavatko rintaliivit ja deodorantti rintasyöpää? Periytyykö rintasyöpä aina? Rintasyövästä ja sen aiheuttajista liikkuu paljon ristiriitaista tietoa – yleisiä harhaluuloja myöten. Tohtori Debbie Saslow murtaa rintasyöpään liittyviä myyttejä Grandparents.com-sivustolla.

Roosa nauha -kampanjan rintasyöpäkuukausi on käynnissä. Rintasyöpätietoisuuden levittämisellä pyritään taudin aikaiseen huomaamiseen ja terveellisempään elämään. Avoimen keskustelun ja informaatiotulvan haittapuoli on, että joskus väärä tieto on vaikea erottaa oikeasta. Yhdysvaltain syöpäjärjestön rinta- ja gynekologisten syöpien johtava lääkäri Debbie Saslow kertoo, mikä pitää paikkansa, ja mikä ei.

Myytti: Rintaliivien käyttö aiheuttaa rintasyöpää

Noin 12 vuotta sitten julkaistiin kirja, jossa esitettiin, että rintaliivien olkaimet vaikeuttavat verenkiertoa ja haittaavat kuona-aineiden poistumista rinnoista. Kirjailija antoi ymmärtää, että kuona-aineiden kasautuminen ja verenkierron vaikeudet aiheuttavat muutoksia solutasolla, jotka johtavat syöpään.

Fakta: Syyskuussa 2014 seattlelaisen syöpätutkimuskeskuksen tutkija Lu Chen julkaisi tutkimuksen, jossa hän päätyy siihen, että rintaliivit eivät aiheuta syöpää.

Saslow toteaa, että rintaliivien aiheuttama syöpä ei ole biologisesti mahdollista. Hän myös huomauttaa, että rintasyöpää esiintyy yleensä kainalon alueella, eikä rintaliivien olkaimien alla.

Myytti: Deodorantti aiheuttaa syöpää

Antiperspiranttien on jo vuosia ajateltu lisäävän rintasyöpäriskiä. Myytin mukaan antiperspiranttien parabeenit imeytyvät kainaloalueelle. Kainaloalueella ne vaikuttavat imusolmukkeisiin ja niiden verenkiertoon, mikä johtaa kuona-aineiden pakkautumiseen rintaan.

Osa tutkijoista taas uskoo deodoranteissa käytettävän alumiinin nostavan estrogeenitasoa. Liiallinen estrogeeni voi liittyä rintasyövän kehittymiseen.

Fakta: Saslow kertoo, että tieteellistä yhteyttä ei ole antiperspiranttien ja rintasyövän välillä. Joten jos haluaa, että kainalot tuoksuvat kukkasilta, voi dödöä käyttää huoletta.

Myytti: Mammografian säteily voi aiheuttaa rintasyöpää

Osa ihmisistä uskoo, että säteily mammografiassa voi altistaa rintasyövälle, ja välttelevät tämän pelon takia mammografiaan menemistä. Mammografia on tärkeä tutkimus rintasyövän varhaiseksi havaitsemiseksi.

Fakta: Säteilyn määrä mammografiassa on minimaalista ja mammografia on hyvin turvallinen toimenpide Saslown mukaan.

Jos mammografiaseulonnat aloitetaan nuorella iällä, säteilyn haitat voivat kasautua vuosien varrella. Tällaisissa tapauksissa voi olla huolissaan säteilyn haitoista.

Mammografiaseulonnat aloitetaan nuorelle ihmiselle silloin kun on syytä epäillä, että henkilö kantaa rintasyövälle altistavaa geeniä. Geeniä kantavalla ihmisellä riski sairastua on korkea. Mammografian mahdolliset haitat painavat tällöinkin vaa’assa vähemmän, kuin rintasyövän löytäminen ajoissa.

Saslown mukaan mammografiaseulonnoilla löydetään enemmän rintasyöpiä, kuin mitä sillä koskaan ehdittäisiin aiheuttamaan.

Myytti: Paino ei vaikuta rintasyöpäriskiin

Fakta: Kun lihominen tapahtuu aikuisiällä, kasvaa riski sairastua rintasyöpään, sekä muihin sairauksiin. Mikäli ihminen on ollut ylipainoinen lapsena ja on yhä ylipainoinen aikuisena, hänen riskinsä sairastua on itseasiassa pienempi.

Susan G. Komen -säätiön mukaan ylipainoisilla menopaussin ohittaneilla naisilla riski sairastua rintasyöpään on 30–60 prosenttia korkeampi kuin hoikilla naisilla.

Myytti: Kännykän kantaminen rintaliiveissä aiheuttaa rintasyöpää

Moni on varmaan taskujen puuttuessa sujauttanut rintaliiveihinsä hieman rahaa, huulipunan ja puhelimensa. Saslow veikkaa, että myytti kännykästä rintasyövän aiheuttajana on lähtenyt toisesta matkapuhelimiin liittyvästä myytistä. Sen mukaan ihmiset, jotka pitävät puhelinta lähellä päätään, ovat alttiimpia sairastumaan aivosyöpään. Aivosyöpään liittyvän myytin takana on hyvin vähän tieteellistä näyttöä.

Fakta: Ei ole olemassa tieteellistä näyttöä, että matkapuhelimet aiheuttaisivat syöpää. Saslow huomauttaa, että mikäli asia huolettaa, ei puhelinta kannata kantaa rintaliiveissä.

Myytti: Äidilläni oli rintasyöpä, joten minäkin tulen sairastumaan rintasyöpään – ja toisin päin

Fakta: 80 prosenttia rintasyövistä löydetään naisilta, joiden perheessä ei ole rintasyöpähistoriaa. Noin 5–10 prosentilla sairastuneista on suvussa rintasyöpää. Sukurasite ja rintasyöpäriski ovat korkeampia, mikäli suvussa on paljon sairastuneita, erityisesti keskittyneesti toisella puolella sukua. Geeniperimä voi vaikuttaa rintasyöpään, mutta yleensä ympäristö toimii laukaisijana.

Suurin altistava tekijä rintasyövälle on se, että rinnoissa on estrogeeniä. Toisin sanoen suurin riski rintasyövälle sairastumiseen on se, että on nainen. Tästä syystä on suotavaa, että jokainen nainen pyrkii suojelemaan itseään.

Myytti: Kyhmy rinnassa tarkoittaa rintasyöpää

Jos rinnasta löytyy kyhmy, on syytä hakeutua heti lääkäriin ja selvittää mistä on kyse. Suoraan rintasyöpä-johtopäätökseen ei kuitenkaan kannata hypätä.

Fakta: Saslown mukaan suurin osa kyhmyistä rinnoissa ei ole rintasyöpää. Kyhmy voi olla kysta tai hyvälaatuinen kasvain, tai jokin muu hoidettavissa oleva oire.

Koska rintasyövän mahdollisuus on olemassa, lääkärin vastaanotolle on syytä mennä heti – erityisesti jos edellisestä mammografiasta on aikaa.

Toistuvissa mammografiaseulonnoissa käyviltä syöpä usein löydetään ennen kuin se on kehittynyt niin pitkälle, että sen voi nähdä ja tuntea.

Saslow kehottaa naisia tarkkailemaan myös muita mahdollisia rintasyövän merkkejä, kuin vain kasvaimia. Onko nänneissä muutoksia? Onko rintojen ihossa paksumpia, hilseileviä alueita? Tai tuleeko nänneistä yllättäen eritteitä? Mikäli löydät näitä merkkejä rinnoistasi, konsultoi lääkäriäsi pikimmiten.

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat