Sairastatko migreeniä? Näin ehkäiset oireita

Joka toinen suomalainen kärsii päänsärystä kuukausittain tai useammin, joka yhdeksäs sanoo päänsärkynsä olevan migreeniä. Pahimmillaan kohtaus lamaannuttaa koko päiväksi. Miten siis elää migreenin kanssa?

Migreeni on melko helppo erottaa tavallisesta päänsärystä. Migreeni on kova, usein toispuolinen, tykyttävä päänsärky, joka äityy nopeasti ankaraksi. Valtaosalla on päänsäryn lisäksi muitakin oireita. 

Vinkit migreenipotilaalle

– Elä mahdollisimman tasaista elämää.

– Huolehdi fyysisestä kunnostasi, liiku ja ulkoile. Pidä paino kurissa.

– Nuku riittävästi. Mene nukkumaan ja nouse ylös aina suunnilleen samaan aikaan, myös viikonloppuisin ja lomilla.

– Syö säännöllisesti. Älä jätä aterioita väliin. Varsinkin aamiainen on tärkeä. Vältä ääridieettejä.

– Käytä alkoholia kohtuudella. Jotkut migreenipotilaat eivät siedä alkoholia ollenkaan.

– Suojaa silmäsi kirkkaalta auringolta.

– Vältä tietokoneruudun pitkäaikaista katsomista.

– Vältä rankkaa liikuntaa ja saunaa, jos migreeni ilmoittelee tulostaan.

– Kuljeta migreenilääkkeitä mukanasi ja ota lääke ajoissa kohtauksen alkaessa.

– Suhtaudu migreeniin rauhallisesti. Kohtaus on inhottava, mutta se loppuu aikanaan. 

Migreenikohtausta saattavat ennakoida makeanhimo sekä väsymys ja haukottelu tai toisena äärilaitana poikkeuksellinen pirteys. Kolmasosa migreenipotilaista saa näköhäiriöitä eli näkökentässä on väpättäviä palloja tai sahalaitoja. Joillakin raajat tai kasvot puutuvat ja sanat saattavat sotkeentua puhuessa. Kohtaukseen liittyy lähes aina pahoinvointia ja usein myös oksentelua.

Migreeni on erilainen eri ihmisillä. Migreenikohtaus voi olla todella raju ja jopa puolet migreenipotilaista menettää kohtauksen ajaksi työkykynsä.

– Kova migreeni on pätevä syy sairauspoissaoloon. Toki kohtauksia on erilaisia ja hyvällä lääkityksellä työpäivä saattaa olla pelastettu, mutta pahimmillaan kohtauksen kourissa ei voi tehdä muuta kuin maata pimeässä ja hiljaisessa huoneessa kylmä kääre otsalla, oksennusämpäri vieressä. Siinä tilassa ei todellakaan pysty tekemään töitä, sanoo neurologian dosentti Mikko Kallela HYKS:istä.

Kofeiini saattaa auttaa migreenin ensioireissa, mikäli kahvikupillinen nautitaan juuri oikeaan aikaan. Aina kohtausta ei kuitenkaan pysäytä mikään muu kuin kunnon lääkitys ja lepo.

Lähde: GlaxoSmithKline Oy

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat