Ruokahaluttomuuteen on monia syitä

Ruokahaluttomuus voi johtua monista asioista. Usein se menee nopeasti itsestään ohi, mutta jos ruoka ei maistu pitkään aikaan, syyt kannattaa selvittää. Vaarana on, että tilanne johtaa muuten painonlaskuun, aliravitsemukseen, lihaskatoon tai vakavankin sairauden löytämättä jäämiseen.

Bakteerit ja virukset

Bakteeri- tai virustartunta on tavallinen syy ruokahalun vähenemiseen. Flunssasta kärsivät tietävät, että kun yskittää, väsyttää ja nenä vuotaa, ruokakaan ei maistu kuten normaalisti. Ruokahalu palaa entiselleen, kun tauti menee ohi.

Psykologiset syyt

Masennus, ahdistuneisuus, suru ja stressi voivat kaikki johtaa ruokahalun heikkenemiseen.

Syömishäiriö

Eräässä yhdysvaltalaistutkimuksessa on havaittu, että anoreksiaa sairastavilla tytöillä ruokahalua vaimentava hormonin, peptidi YY:n, pitoisuus on selvästi koholla. Ei kuitenkaan tiedetä, johtuuko tämä anoreksiasta vai päinvastoin.

Syöpä

Ruokahalun huonontuminen on yleistä syöpää sairastavilla. He ehkä syövät vähemmän kuin yleensä, tuntevat mahan täydeksi pienenkin annoksen jälkeen tai eivät tunne nälkää ollenkaan. Erityisesti haima-, munasarja-, vatsa- ja paksusuolen syöpä voivat aiheuttaa ruokahaluttomuutta. Myös syöpähoidot saattavat vähentää ruokahalua.

Lääkkeet

Joillakin antibiooteilla ja kipulääkkeillä voi olla ruokahalua vähentäviä vaikutuksia. Sama koskee huumeita, kuten kokaiinia, heroiinia ja amfetamiinia.

Ikä

Monet iäkkäät ihmiset menettävät ruokahalunsa. Tämä voi johtua esimerkiksi jostakin ruokahaluun vaikuttavasta sairaudesta, jonkin lääkkeen sivuvaikutuksesta tai siitä, ettei vanhuksella yksinkertaisesti ole energiaa kokata. Saattaa myös olla, että ruoka ei kiinnosta vanhusta heikentyneen haju- tai makuaistin, masennuksen tai yksinäisyyden takia.

Muut syyt

Ruokahalun heikkenemisen takana voi olla esimerkiksi krooninen maksatulehdus, munuaisten vajaatoiminta, sydämen vajaatoiminta, keuhkoahtaumatauti, hepatiitti, HIV, dementia tai kilpirauhasen vajaatoiminta. Ruokahalu voi hävitä myös raskauden ensimmäisellä kolmanneksella.

Lähteet: Nlm.nih.gov, Healthline.com, Livestrong.com, Cancer.net, Terve.fi, Aplaceformom.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat