Rintaa ei tarvitse poistaa varhaista rintasyöpää sairastavilta

Varhaisen rintasyövän leikkaushoidossa pyritään aina säästämään rinta, jos suinkin mahdollista. Yhdistettynä sädehoitoon rinnan säästävä leikkaus on myös mahdollisesti tehokkaampi hoito kuin rinnan poistoleikkaus.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Lancet Oncology -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa seurattiin 37 000 rintasyöpään sairastunutta hollantilaisnaista kymmenen vuoden ajan. Noin puolet naisista oli ohjattu rinnan poistoleikkaukseen ja puolet rinnan säästävään leikkaukseen ja sädehoitoon.

Tulosten perusteella potilaiden ennuste oli parempi ryhmässä, joka hoidettiin säästävällä leikkauksella ja sädehoidolla. Heidän riskinsä menehtyä kymmenen vuoden seurannan aikana oli pienempi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä. Täysin varmoja tulokset eivät kuitenkaan olleet, sillä erillisessä osa-analyysissa yhteys koski lähinnä varhaisessa vaiheessa olevaa syöpää sairastavia, joiden tauti ei ollut levinnyt imusolmukkeisiin.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa havainnot viittaavat rinnan säästävän leikkauksen olevan vähintään poistoleikkauksen veroinen hoito varhaista rintasyöpää sairastaville, kun leikkauksen lisäksi potilaille annetaan sädehoitoa. Suomessa kasvaimen poisto tehdään rintaa säästävästi aina, kun se on mahdollista.

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu noin joka yhdeksäs nainen.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Syöpälääkkeen koekaniini

Huomenta Suomessa haastateltiin joulukuussa 2015 Juho Juutilaista, joka sai levinneeseen syöpään sairastuttuaan mahdollisuuden osallistua lääketestiryhmään. Tulokset olivat häkellyttäviä.

Terve aamu: Syöpälääkkeen koekaniini Juho Juutilainen 14:37

Lue myös:

    Uusimmat