Raijan järkytys: Raju laihtuminen johtuikin syövästä

Raija kävi 37-vuotiaana terveyskeskuksessa useamman kerran outojen oireiden vuoksi. Lopulta lääkäri tajusi kokeilla potilaan kaulaa. Syöpädiagnoosi johti leikkaukseen ja elinikäiseen lääkitykseen.

Raija oli 37-vuotias perusterve nainen, kun hän alkoi huomata outoja oireita terveydentilassaan. Ikänsä hoikan naisen paino putosi rajusti, hikoilu lisääntyi ja yöunet muuttuivat katkonaisiksi.

− Kävin useamman kerran terveyskeskuksessa, kunnes lääkäri tajusi kokeilla kaulaani. Hän alkoi epäillä, että vika on kilpirauhasessa. Sekä laihtuminen että lihominen voivat viitata kilpirauhashäiriöihin; vajaatoiminta lihottaa, liikatoiminta laihduttaa, Raija tietää nyt.

Potilas sai siltä istumalta kiireellisen lähetteen Hyksiin.

Raija on ihmetellyt monta kertaa jälkeenpäin, ettei hän alkuun edes hätkähtänyt yllättävää tilannetta. Päällimmäinen tunne oli pikemminkin helpotus; vihdoin selvisi, että jotain tutkittavaa ylipäätään on.

− Vasta Hyksissä havahduin siihen, että tämä onkin vakava asia. Olin sairastunut kilpirauhassyöpään. Silloin en edes tiennyt koko kilpirauhasen olemassaolosta.

Onnistunut leikkaus

Kuukausi diagnoosista Raija pääsi leikkaukseen, jossa kirurgi poisti koko kilpirauhasen. Syöpä oli pahanlaatuinen, mutta etäpesäkkeitä ei onneksi löytynyt.

− Leikkauksen jälkeen tuli oireita, kun kilpirauhanen oli kokonaan poissa. Vajaatoiminnan totaalitila oli hetken päällä ennen kuin sain lääkitystä.

Kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen Raijan piti niellä radiojodikapseli.

− Leikkauksessa verenkiertoon voi lähteä syöpäsoluja. Radiojodikapseli tuhoaa ne. Vietin kaksi vuorokautta eristyksissä säteilyvaaran vuoksi.

Lääkitys loppuelämän

21 vuotta leikkauksen jälkeen Raija voi hyvin. Viisi ensimmäistä vuotta potilaan vointia seurattiin tarkkaan, nyt riittävät vuositarkastukset.

− Ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä vuosina syöpä oli jatkuvasti mielessä. Kun tulokset alkoivat olla toista vuotta puhtaita, aloin rentoutua. Enää en ole vuosiin pelännyt syövän uusiutumista, Raija sanoo.

Lääkkeitä kilpirauhaspotilaan on syötävä loppuelämänsä. Päivittäinen lääkitys vaatii potilaalta tarkkaavaisuutta. Raija ei ole kärsinyt sivuvaikutuksista, mutta lääkityksen määrää on jouduttu tarkkailemaan.

− Kilpirauhaslääkitys on laji, jota terveyskeskuksissa ei aina hallita. Kontrolliarvoja saatetaan tulkita virheellisesti. Minä olen jaksanut vaatia tarkennuksia tuntemusteni perusteella, mutta kaikki eivät jaksa.

Testien määrää lisättävä!

Raijan tarinalla on onnellinen loppu, mutta näin ei ole kaikkien saman kokeneiden kohdalla. Raija haluaakin kiinnittää huomiota kilpirauhasongelmien havaitsemiseen.

− Joidenkin kohdalla saattaa mennä pitkä aika ennen kuin älytään ottaa kilpirauhaskokeet. Kyseessä on yksinkertainen verikoe, jonka pitäisi kuulua rutiinitoimenpiteisiin.

Raija on tavannut vuosien aikana kohtalotovereita, joita on laitettu masennuksen takia lääkehoidolle. Kuten Raija aikanaan, moni ei ole edes kuullut kilpirauhasesta ja sen vaikutuksesta ihmisen vointiin.

− Kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminnasta kärsivien kohdalla ongelma on akuutti. Asia on helppo todeta verikokeella, mutta itse sitä on vaikea tajuta.

Kuvat/Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat