Purkkivitamiinien käyttö voi olla haitallista − lue miksi!

Biologi Christer Sundqvist selventää prosessia, joka käynnistyy elimistössä synteettisten, niin sanottujen purkkivitamiinien myötä.

Vitamiineja on eristetty alkulähteistään ja valmistettu synteettisesti vuodesta 1920. Tänä päivänä kaikki 13 ihmiselle välttämätöntä vitamiinia on onnistuttu eristämään; viimeisimpänä B12-vitamiini vuonna 1948.

Monipuolisesta tarjonnasta huolimatta biologi Christer Sundqvist kehottaa hankkimaan vitamiinit ensisijaisesti ruoasta.

− Emme saa syyttää lääketeollisuutta, etteikö se olisi tehnyt parhaansa jäljitellessään luontoa. Synteettiset vitamiinit kyllä toimivat, mutta todennäköisesti eivät niin hyvin kuin aidot vitamiinit.

Toimivuuden ohella synteettisten vitamiinien käyttöön, erityisesti jatkuvaan, liittyy toinenkin ongelma.

− Synteettiset vitamiinit täyttävät luonnollisen vitamiinin paikan elimistössämme. Kyseessä on elimistölle vieras aine, josta se pyrkii eroon. Rikastamisen sijaan synteettiset vitamiinit saattavatkin köyhdyttää elimistöä!

Näin elimistö menee sekaisin

Sundqvist selventää elimistön reaktiota mielikuvan avulla. Esimerkkihenkilö käyttää ympäri vuoden monivitamiinivalmisteita.

Ajattele ihmiskehon solua kaupunkina, jota ympäröi korkea muuri. Luonnon omat vitamiinit ovat maanviljelijöitä, jotka tuottavat ruokaa kaupungin muille asukkaille.

Yhtäkkiä kaupungin muurille hyökkää hunnipäällikkö Attila joukkoineen, eli synteettiset vitamiinit. Muureille rientää sotilaita puolustamaan kaupunkia.

− Attilan joukot ovat niin vahvoja, että tarvitaan peräti maanviljelijöitä puolustamaan kaupunkia tunkeilijoita vastaan. Kun maanviljelijät ovat poissa pelloiltaan ja karjatiloiltaan, kaupungin ruokahuolto häiriintyy ja pahimmillaan lakkaa kokonaan hetkeksi.

Attilan voittaessa kaupungin itselleen saattaa olla, että hän ei enää hyväksykään alkuperäisiä maanviljelijöitä. Hän tuokin omat joukkonsa tuottamaan synteettistä ruokaa kaupungin asukkaille.

Tätä kestää aikansa, kunnes Attila joukkoineen kyllästyy ja lähtee pois. Kaupunkilaiset eivät nimittäin pitäneet laisinkaan synteettisistä maanviljelijäkopioista, vaan protestoivat näiden tuotteita vastaan jatkuvasti.

− Kestää kauan aikaa ennen kuin kaupungin ruokahuolto palaa normaaliksi, sillä pitää kouluttaa uusia maanviljelijöitä ja etsiä huitsin nevadasta maanviljelijät takaisin hoitamaan työtään. Tällä aikaa solu on herkässä tilassa.

Elimistöä ei voi huijata

Sundqvist pitää melko poikkeuksellisena sitä, että nykyinen, luonnonmukaisuutta arvostava suuntaus ei ulotu vitamiineihin. Meidän oletetaan nauttivan terveydelle välttämättömiä vitamiineja kemiallisessa muodossa sen kummemmin miettimättä.

Sundqvist muistuttaa, ettei elimistön biologista järjestelmää voi huijata loputtomiin ilman terveydellisiä riskejä.

− Tuntuu hassulta, että alun perin vakavien vitamiinien puutostilojen, kuten keripukin ja riisitaudin, korjaamiseen tarkoitetut synteettiset vitamiinit ovat nykyään päivittäisessä käytössä ikään kuin varmuuden vuoksi.

− Kaikessa tohinassa on unohtunut, että ihmiselimistö pyrkii korjaamaan tilapäisen vitamiinipuutteen ensisijassa tehostamalla ravintotekijöiden imeytymistä. Kun elimistölle syötetään jatkuvasti tärkeitä ravintotekijöitä synteettisistä lähteistä, samalla rasitetaan elimistön optimaalista toimintakykyä.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat