Psykologi: Mielialalääkekeskustelussa ei ole kuultu masentuneita

Määrätäänkö suomalaisille liikaa psyykenlääkkeitä? 17:35

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut psykologi Aku Kopakkala antaisi mielialalääkekeskustelussa puheenvuoron myös potilaille.

– Se mikä masennuskeskustelussa on jäänyt puuttumaan, on nimenomaan näiden potilaiden, kokijoiden ja heidän omaistensa ääni, jotka ovat ne oikeat asiantuntijat, sanoo psykologi Aku Kopakkala Studio55.fi-lähetyksessä.

Kopakkala toivoisi, että jokainen potilas saisi kunnolla kertoa, mikä hänen masennuksensa taustalla on. Kopakkala uskoo, että kaikki mielenterveysalan työntekijät ovat samaa mieltä siitä, että vastaanottoajat ovat liian lyhyitä. Potilaat eivät saa kerrottua miksi he voivat huonosti.

– Jokainen masennus on uniikki ja ainutkertainen. Jokaiselle pitäisi miettiä tapauskohtainen hoito erikseen, Kopakkala arvioi.

Kopakkalan mielestä tilanne on Suomessa sietämätön: 450 000 ihmistä syö mielialalääkkeitä ja yhä useampi jää masennuksen takia eläkkeelle. Eläkkeelle jäävistä hyvin harva on saanut riittävää hoitoa ennen eläkkeelle jäämistä.

Kopakkalan mukaan lääkkeitä syödään liian paljon, eivätkä ne tuota toivottua tulosta. Hänen mukaansa lääkkeet latistavat kokemusta elämästä, eivätkä estä masennuksen uusiutumista.

Yhteiskunta ei tällä hetkellä pysty hoitamaan kaikkia, jotka olisivat terapian tarpeessa. Jonot ovat kasvaneet valtaviksi, eikä niiden lyhentämiseen ei ole Kopakkalan mielestä panostettu. Tällä hetkellä ongelmaa on lähinnä yritetty lääkitä pois.

Kopakkalan mukaan yhteiskunnan pitäisi keskittyä tarjoamaan ihmisille lyhyitä masennuksen hoitoon tarkoitettuja terapiajaksoja, jotka kestäisivät 12–15 käyntikertaa. Hän uskoo niiden vähentävän masennuksen uusiutumisen riskiä.

– Jos kestävyysvajeesta ollaan todella huolissaan, niin kannattaisi satsata siihen, että näillä ihmisillä olisi 12 kertaa tutkitusti tehokkaassa psykoterapiassa, Kopakkala ehdottaa.

Psykologi Aku Kopakkala irtisanottiin työstään Mehiläisen kuntoutusjohtajana kesäkuussa 2014. Irtisanomisen taustalla oli hänen esiintymisensä Ylen MOT-ajankohtaisohjelmassa, jossa hän oli puhumassa mielialalääkkeistä.

Onko masennus biologinen sairaus, jota voi lääkitä? Katso koko keskustelu. Lähetyksessä sivuttiin myös Peter C. Götzchen Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus -kirjaa.

Lue myös:

    Uusimmat