Professori: Näin suurella riskillä suolistosyöpä periytyy

Professori Jukka-Pekka Mecklin kertoo, mitkä asiat johtavat suolistosyövän syntyyn.

Suolistosyöpä on maailmalla ja Suomessa kolmanneksi yleisin syöpä.

– Suolistosyövällä tarkoitetaan paksu- ja peräsuolen syöpiä. Ne lisääntyvät edelleen, professori Jukka-Pekka Mecklin sanoo.

Suolistosyövän syntymekanismit tunnetaan hyvin.

– Suolistosyöpä kehittyy hyvänlaatuisesta limakalvokasvaimesta vuosien tai jopa vuosikymmenien kuluessa. Hyvänlaatuinen syövän esiaste voidaan todeta ja poistaa suolitähystyksessä ilman leikkausta. Näin itse syöpää ei pääse syntymään.

Solu jatkaa jakautumistaan

Normaalisti limakalvon pinnalla olevat solut ovat jakautumiskyvyttömiä: limakalvo uusiutuu muutaman päivän välein.

– Suolistosyöpä kehittyy, jos johonkin soluun tulee geenivirhe, joka estää normaalin solukuoleman. Silloin solu jatkaa jakautumista ja syntyy hyvänlaatuinen kasvain, Mecklin sanoo.

– Kasvun myötä ilmaantuu muita syövälle altistavia geenivirheitä. Lopulta suolen seinämään muodostuu pahalaatuinen solukko eli syöpä.

25 prosentilla syöpää lähisuvussa

Perinnöllinen alttius todennäköisesti vaikuttaa syövälle altistavien geenivirheiden syntymiseen.

– Suolistosyöpäpotilaista 25 prosentilla samaa syöpää todetaan lähisuvussa. Noin viisi prosenttia suolistosyövistä periytyy vallitsevasti siten, että puolet syöpäpotilaan lapsista perii alttiuden ja sairastuu, ellei tautia ehkäistä.

Perimän lisäksi on spekuloitu myös ympäristötekijöiden vaikutuksella syövän syntyyn.

– On näyttöä, että kuitupitoinen ja vähärasvainen ravinto sekä ylipainon välttäminen saattavat vähentää riskiä. Tupakka ja alkoholi puolestaan lisäävät sitä.

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat