Professori: Kalkkitabletit nostavat sairauksien ja kuoleman riskiä

Ruotsalaisprofessori Karl Michaëlsson tyrmää kalkkitablettien käytön usein tarpeettomana ja joskus jopa hengenvaarallisena.

– Kalsiumlisän käyttö lisää sydän- ja verisuonisairauksien sekä kuoleman riskiä, lääketieteellisen epidemiologian professori ja ortopedisen kirurgian vanhempi konsultti Karl Michaëlsson sanoo.

Uppsalan yliopistossa työskentelevä Michaëlsson perustaa väitteensä viime helmikuussa kollegoidensa kanssa julkaisemaansa tutkimukseen, jossa seurattiin noin 19 vuoden ajan yli 60 000:ta vuosina 1914–1948 syntynyttä naista. Yhteys suuremman kuolleisuuden ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä näkyi, kun kalsiumia saatiin runsaasti eli yli 1400 milligrammaa päivässä ja ruoan lisäksi nimenomaan tableteista.

Samanlaisiin tuloksiin on päädytty aikaisemmin Mark J Bollandin sekä Qian Xiaon johtamissa tutkimuksissa. Niiden johtopäätöksissä mainitaan muun muassa, että kalsiumlisän käytön vaikutusta tulee tutkia muunkin kuin luuston terveyden kannalta ja että kalsiumlisän käyttöä osteoporoosin hallitsemisessa tulisi arvioida uudelleen.

– Mitä tulee luunmurtumien ehkäisemiseen, hyvin matala kalsiumin saanti nostaa luunmurtuman riskiä jonkin verran, mutta myös hyvin runsas kalsiumin saanti nostaa lonkkamurtuman riskiä, Michaëlsson viittaa Eva Warensjön ja Heike Bischoff-Ferrarin johtamiin tutkimuksiin.

– Tämä ei ole kaikkien tiedossa. Bischoff-Ferrarin satunnaistettujen tutkimusten meta-analyysi osoitti, että kalsiumlisät nostavat – eivät laske – lonkkamurtuman riskiä 60 prosentilla.

Michaëlsson sanoo, että jos omaan ruokavalioon sisältyy hyvin vähän kalsiumia – Warensjön vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa riskirajana pidettiin 700 milligrammaa päivässä –, saattaa olla kalsiumlisän tarpeessa.

– Suomessa ja Ruotsissa se on kuitenkin harvinaista, Michaëlsson lisää.

– Jos noudattaa normaalia, monipuolista ruokavaliota, ei ole mitään hyötyä syödä kalsiumlisiä. Kuten sanottua, ne voivat jopa aiheuttaa vahinkoa eli nostaa kuoleman, sydän- ja verisuonisairauksien sekä lonkkamurtuman riskiä. Lisäksi kalsiumlisät kasvattavat munuaiskivien ja ummetuksen riskiä.

Dosentti Teppo Järvinen on samoilla linjoilla.

– Nykymaailman trendi on, että elämän pitää olla helppoa ja mahdollisimman vähän yksilöä "häiritsevää" tai "kuormittavaa". Terveellisen ja monipuolisen ravinnon sijaan on helpompaa ja trendikkäämpää ottaa purkista kaikkia yksittäisiä asioita. Lisäravinteet ovat myös suuri bisnes. Kalsiumia saa kuitenkin ihan luonnollisesti monipuolisesta ravinnosta, Järvinen muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat